«Απογοήτευση» εξέφρασε ο Λευκός Οίκος επειδή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη υψηλόβαθμης ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για την «άμεση εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα, με «σύμμαχο» την αποχή των ΗΠΑ.
«Είναι απογοητευτικό. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν θα έρθουν στην Ουάσινγκτον ώστε να έχουμε μια συνολική συζήτηση μαζί τους σχετικά με τις βιώσιμες εναλλακτικές επί του πεδίου της Ράφα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θα συναντηθεί πάντως αύριο με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, που βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον, για να συζητήσουν θέματα όπως η απελευθέρωση των ομήρων, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η προστασία των αμάχων στη Ράφα. Ο Γκάλαντ πρόκειται επίσης να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τον Νετανιάχου να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις αναφορικά με το σχέδιο του Ισραήλ να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην πόλη Ράφα, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι ΗΠΑ.
Ο Κίρμπι τόνισε ότι η αμερικανική πολιτική δεν έχει αλλάξει, παρά την απόφαση για αποχή από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να εκφράζουν τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την ισραηλινή πολιτική στη Γάζα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την άποψή μας ότι μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα ήταν μεγάλο λάθος», είπε.
Ο Γκάλαντ από την πλευρά του υποστήριξε ότι το Ισραήλ «δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στο σπίτι τους». Πρόσθεσε ότι θα πει στον Λευκό Οίκο ότι το Ισραήλ θα αναλάβει δράση κατά της Χαμάς παντού, «ακόμη και σε μέρη που δεν έχουμε πάει ακόμη».
Ο Ισραηλινός υπουργός προειδοποίησε επίσης ότι, αν δεν υπάρξει «νίκη αποφασιστικής σημασίας» στη Γάζα, «μπορεί να βρεθούμε εγγύτερα σ' έναν πόλεμο στον βορρά», όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά με μαχητές της Χεζμπολάχ εδώ και πέντε μήνες, αφού ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις τον παλαιστινιακό θύλακα.
Στο Ισραήλ, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις διαφωνίες στον κυβερνητικό συνασπισμό για το νομοσχέδιο που αφορά τη στρατολόγηση, εις βάρος των δεσμών της χώρας με τις ΗΠΑ. «Πρόκειται για σοκαριστική ανευθυνότητα από έναν πρωθυπουργό που τα έχει χάσει», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί ότι η αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία βλάπτει την πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ και εμποδίζει την απελευθέρωση των ομήρων, «επειδή δίνει στη Χαμάς την ελπίδα ότι η διεθνής πίεση θα της επιτρέψει να πετύχει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου.
Αντιθέτως, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ είπε ότι το σημερινό ψήφισμα του ΟΗΕ «θα πρέπει να αποτελέσει την καμπή» ώστε να μπει τέλος στην «αγωνία» των κατοίκων της Γάζας. «Θα πρέπει να επιτρέψει να σωθούν ζωές (…) Πρέπει να είναι το σήμα για το τέλος αυτής της ωμής επίθεσης εναντίον του λαού μας», είπε ο Μανσούρ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τονίζοντας παράλληλα ότι θα ήταν «ασυγχώρητο» να μην εφαρμοστεί.
«Αυτή η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί. Μια αποτυχία της θα ήταν ασυγχώρητη», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Από την πλευρά της, η Χαμάς «χαιρέτισε την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλεάις για άμεση κατάπαυση του πυρός» ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε «να σταματήσει οριστικά αυτός ο εγκληματικός πόλεμος».
Περαιτέρω κινήσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρουν τον τρόπο να μεταφέρουν στο Ισραήλ την «ανησυχία» τους αναφορικά με μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, αφού ακυρώθηκε η επίσκεψη της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ψήφισμα του ΟΗΕ που απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε άλλα μέσα για να τους μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, χαρακτηρίζοντας «αιφνιδιαστική και ατυχή» την απόφαση ακύρωσης της επίσκεψης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν παρουσίασε κάποιο συγκροτημένο σχέδιο για την απομάκρυνση 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Ράφα. Οι περισσότεροι από αυτούς κατέφυγαν εκεί για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
«Αυτού του είδους η εισβολή θα αποδυνάμωνε την ασφάλεια του Ισραήλ» και «θα έβλαπτε τη θέση του στον κόσμο», επέμεινε ο Μίλερ.
Ο Κίρμπι από την πλευρά του είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ενδείξεις, ούτε έχει δει κάποιο σχέδιο για εισβολή στη Ράφα εντός των επόμενων ημερών.
Νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα σε μια ομάδα δημοσιογράφων είπε ότι ζητήματα εσωτερικών πολιτικών εντάσεων οδήγησαν πιθανότατα των Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην απόφαση να μη στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες. Ο ίδιος είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου για το θέμα και ότι ο Νετανιάχου δεν τον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για την απόφασή του.
Οργή στο Ισραήλ για την αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία
Αμέσως μετά την έγκριση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ισραήλ ακύρωσε την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η αμερικανική αποχή «εμποδίζει» την πολεμική προσπάθειά του και τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
«Πρόκειται για μια σαφή υπαναχώρηση από τη σταθερή θέση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την έναρξη του πολέμου» στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Το ψήφισμα απαιτεί την κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού (που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες) και η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» ενώ ζητείται επίσης «η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ