ΟΗΕ: Με αποχή ΗΠΑ πέρασε το ψήφισμα για εκεχειρία στη Γάζα

Για πρώτη φορά απαιτείται κατάπαυση πυρός και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ζητείται άμεση ισχύς. Η Ουάσιγκτον δεν πρόβαλε βέτο, όπως έκανε ως τώρα, ούτε υπερψήφισε.

ΟΗΕ: Με αποχή ΗΠΑ πέρασε το ψήφισμα για εκεχειρία στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρασε ψήφισμα που ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, καθώς οι ΗΠΑ άλλαξαν θέση απέχοντας από την ψηφοφορία. Το κείμενο απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαίτησε σήμερα (25/3) την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς πήρε 253 ομήρους κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου.

Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

 

Η Ουάσινγκτον είχε αντιταχθεί στη φράση «κατάπαυση του πυρός» νωρίτερα, στον σχεδόν εξάμηνο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και είχε χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο για να προστατεύσει το συμμαχικό της Ισραήλ, που προβαίνει σε άκρως αιματηρά αντίποινα κατά της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων πιέσεων για εκεχειρία στον πόλεμο, όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 32.000 Παλαιστίνιοι, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία για να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα νηστείας των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι, που λήγει σε δύο εβδομάδες.

«Εδώ και πέντε μήνες, ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει φρικτά. Αυτό το λουτρό αίματος συνεχίστηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε ένα τέλος. Τελικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναλαμβάνει τις ευθύνες του», δήλωσε ο πρεσβευτής της Αλγερίας Αμάρ Μπεντζαμά, ακόμα κι αν τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου συχνά αψηφούνται από τα κράτη τα οποία αφορούν.

Το ραδιοφωνικό δίκτυο του στρατού του Ισραήλ μετέδωσε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ακυρώσει την προγραμματισμένη αποστολή στην Ουάσιγκτον εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα.

Σε άλλο σημείο του, το ψήφισμα ζητά την «άρση όλων των εμποδίων» στην ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η στήριξη των ΗΠΑ σ' αυτούς τους στόχους δεν είναι μονάχα ρητορική. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να τους κάνουμε πραγματικότητα στο πεδίο μέσω της διπλωματίας, διότι γνωρίζουμε ότι μονάχα μέσω της διπλωματίας μπορούμε να προωθήσουμε αυτήν την ατζέντα», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

«Μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να ξεκινήσει αμέσως με την απελευθέρωση του πρώτου ομήρου και επομένως πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις στη Χαμάς για να κάνει αυτό ακριβώς», συμπλήρωσε.

Το Συμβούλιο, βαθιά διχασμένο στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα εδώ και χρόνια, δεν είχε καταφέρει έως τώρα να υιοθετήσει από την 7η Οκτωβρίου επ’ αυτού του θέματος παρά μόνο δύο ψηφίσματα (εκ των οκτώ που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία), κυρίως ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Χωρίς σημαντικά αποτελέσματα: έπειτα από πεντέμισι μήνες πολέμου, η είσοδος βοήθειας στη Γάζα, που βρίσκεται υπό πολιορκία, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής και ο λιμός πλανάται.

Το νέο ψήφισμα καταδικάζει επίσης «όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», όμως χωρίς να αναφέρει τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.160 ανθρώπων, στην πλειονότητα τους αμάχων, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων του Ισραήλ.

Η Γκρίνφιλντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, διότι δεν συμφωνούσαν με τα πάντα στο κείμενο και το ψήφισμα δεν περιείχε μια καταδίκη της Χαμάς.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, ΑΠΕ, Reuters, BBC, Times of Israel

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v