Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Στοίχημα η Κωνσταντινούπολη για το ΑΚΡ

Τελευταία Κυριακή της προεκλογικής εκστρατείας για τις κρίσιμες τοπικές εκλογές στην Τουρκία. "Περιμέναμε 5 χρόνια, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα τόσα", είπε ο πρόεδρος της χώρας. Αναφορά στην Αγία Σοφία στην κεντρική συγκέντρωση.

Ερντογάν: Στοίχημα η Κωνσταντινούπολη για το ΑΚΡ

Την κεντρική του προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία πραγματοποίησε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης Μουράτ Κουρούμ. Στη συγκέντρωση βασικός ομιλητής ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης από την αντιπολίτευση αποτελεί τον βασικό στόχο των δημοτικών εκλογών της επόμενης Κυριακής.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ενώ για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος είπε ότι πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο 80 χρόνων.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του τραγούδησε το γνωστό τραγούδι «Τον αγαπώ» που συνήθιζε να λέει κατά τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις στις περυσινές προεκλογικές συγκεντρώσεις και στη συνέχεια απήγγειλε στα αραβικά το απόσπασμα του Κορανίου το οποίο αναφέρεται στην Άλωση: «Ο Προφήτης μας προέβλεψε την κατάκτησή της, λέγοντας πως η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί. Τι υπέροχος στρατός θα είναι αυτός ο στρατός, τι υπέροχος διοικητής θα είναι αυτός ο κατακτητής».

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την Κωνσταντινούπολη την «Κόκκινη Μηλιά», που ο ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Οσμάν, κληροδότησε στα παιδιά του λέγοντας «πάρτε την Κωνσταντινούπολη, κάντε την ένα ροδόκηπο». «Αυτή είναι η Κωνσταντινούπολη, που έκανε τον Μωάμεθ τον Πορθητή έναν από τους μεγαλύτερους ηγεμόνες που έχει δει ποτέ ο κόσμος ως πορθητής σε ηλικία 21 ετών» είπε επίσης, προσθέτοντας: «Αυτή είναι η Κωνσταντινούπολη, η οποία είναι ένας θησαυρός που έχει μετατραπεί σε έργο τέχνης σαν να έχει κεντηθεί από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην περίοδο της Δημοκρατίας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε κάνοντας αναφορά στη μετατροπή τη Αγίας Σοφίας σε τζαμί: "Πραγματοποιήσαμε το επί 80 χρόνια όνειρο του έθνους μας και ξανανοίξαμε την Αγία Σοφία για λατρεία, δόξα στον Αλλάχ. Σήμερα, σύμφωνα με τη θέληση του σουλτάνου Μωάμεθ, το κάλεσμα για προσευχή ακούγεται πέντε φορές την ημέρα από τους μιναρέδες του τζαμιού της Αγίας Σοφίας και χαντίθ, τακμπίρ, σαλαβάτ και απαγγελίες του Κορανίου κοσμούν τους θόλους του».

Κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Ερντογάν σε αυτές τις δημοτικές εκλογές είναι «Κωνσταντινούπολη ξανά», σύνθημα που ήταν κυρίαρχο και στη σημερινή συγκέντρωση στο παλαιό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Η ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης, από δήμαρχος της οποίας ξεκίνησε την ιλιγγιώδη άνοδό του στην πολιτική, έχει γίνει για τον Ερντογάν βασικός στόχος, προκειμένου να ολοκληρώσει την επιτυχία του στις περυσινές προεδρικές εκλογές.

Εξαπέλυσε επίθεση κατά του νυν δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου, καταλογίζοντας του ανικανότητα και υποστηρίζοντας ότι τα πέντε χρόνια της θητείας του δεν έγιναν έργα και ήταν χαμένος χρόνος. Όπως είπε, το πρόβλημα της Κωνσταντινούπολης δεν είναι η έλλειψη πόρων και δυνατοτήτων, αλλά η έλλειψη οράματος και ικανότητας.

Ανέδειξε ιδιαίτερα το δικό του έργο όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από το 1994 έως το 1998, αλλά και στη συνέχεια ως πρωθυπουργός και πρόεδρος της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στο βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα κοινωνικά δίκτυα και στο οποίο εμφανίζονται στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Ιμάμογλου να μετρούν πάκους μετρητών. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το CHP δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. «Ρυπαίνουν την πολιτική. Ρυπαίνουν τις ψήφους εκείνων που εμπιστεύτηκαν την τιμή τους. Ρυπαίνουν την Κωνσταντινούπολη» είπε.

Ο 53χρονος δήμαρχος νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, θεωρείται σήμερα ο πιο ισχυρός πολιτικός του αντίπαλος που έχει αναδείξει το στρατόπεδο της κεμαλικής αντιπολίτευσης τα τελευταία 20 χρόνια. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η Κωνσταντινούπολη των 16 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, με πληθυσμό μεγαλύτερο από 131 χώρες του κόσμου, είναι το «κλειδί» της εξουσίας στη χώρα.

«Περιμέναμε 5 χρόνια»

Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος κάλυψε ουσιαστικά όλη την προεκλογική εκστρατεία μόνος του για να στηρίξει τους κατά τόπους υποψηφίους του ΑΚΡ, ολοκλήρωσε την εκστρατεία του σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στο χώρο του παλιού αεροδρομίου Ατατούρκ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης. Δηλαδή στον ίδιο χώρο όπου εκφώνησε και τον προεκλογικό λόγο του για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2023.

Η Κωνσταντινούπολη έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Tούρκο πρόεδρο. Από εκεί ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του ως δήμαρχος τη δεκαετία του 90 και μέχρι το 2019 οι επόμενοι δήμαρχοι ανήκαν πάντα στο κόμμα του. Η μεγάλη ήττα ήρθε το 2019 όταν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP της κοσμικής αντιπολίτευσης κέρδισε τον μητροπολιτικό δήμο της Πόλης αλλά και της Άγκυρας, της Σμύρνης και άλλων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας.

Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος έχοντας πρόσφατη τη διπλή νίκη του στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου του 2023, θέλει να πάρει την εκδίκησή του για την ήττα του το 2019. «Περιμέναμε 5 χρόνια» είπε χθες, «δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 5 χρόνια για την Κωνσταντινούπολη».

«Κωνσταντινούπολη, σπίτι των καταπιεσμένων»

Μιλώντας σε 650.000 ανθρώπους καταφέρθηκε κατά της αντιπολίτευσης και ονομαστικά κατά του νυν δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP. «Λέει ξεδιάντροπα ότι έχτισε το μετρό. Όλες οι υπάρχουσες γραμμές του μετρό στην Κωνσταντινούπολη ανήκουν σε εμάς. Τον μισό χρόνο του τον αφιερώνει στο σκι, στις διακοπές και τον άλλο μισό τον ξοδεύει προσπαθώντας να ανατρέψει τον πρόεδρό του. Δεν μένει τίποτα για την Κωνσταντινούπολη στον υπόλοιπο χρόνο. Ο κ. Εκρεμ εργαζόταν με μερική απασχόληση».

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του καταφέρθηκε κατά του κόμματος. «Πρέπει να σώσουμε αυτή την πόλη από αυτήν την τυραννία του CHP. Θα δουλέψουμε σκληρά μέρα και νύχτα. Το λέω παντού, καλέστε τους συμπολίτες σας στην Κωνσταντινούπολη και ελπίζουμε ότι η Κωνσταντινούπολη θα επανενωθεί με τους ιδιοκτήτες της την 1η Απριλίου. Αυτή είναι η Κωνσταντινούπολη, η Κόκκινη Μηλιά, αυτή είναι η Κωνσταντινούπολη που έκανε τον Μωάμεθ τον Πορθητή έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Αυτή η Κωνσταντινούπολη είναι η μητέρα πόλη που είναι το σπίτι των καταπιεσμένων. Η Κωνσταντινούπολη είναι ένας θησαυρός που μεταμορφώθηκε σε έργο τέχνης».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τους δυο κύριους υποψηφίους με μικρή διαφορά, τον Μουράτ Κουρούμ του ΑΚΡ με 42.3% και τονΕκρέμ Ιμάμογλου του CHP με 41.6, ενώ ακολουθούν οι υποψήφιοι άλλων έξι κομμάτων με τρίτο κόμμα το φιλοκουρδικό DEM (Κόμμα Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας) που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, με γύρω στο 6% των ψηφοφόρων.

Το φιλοκουρδικό κόμμα (τότε με την ονομασία HDP) ήταν εκείνο που στήριξε τον Ιμάμογλου το 2019. Ωστόσο τώρα κατεβάζει δικούς του υποψήφιους. Οι φετινές εκλογές δεν μοιάζουν με εκείνες του 2019. Η αντιπολίτευση μετά την ήττα της στις εκλογές του περασμένου Μαΐου δεν είναι ενωμένη.

Απογοητεύτηκαν οι ψηφοφόροι

Η «συμμαχία των 6» κατέρρευσε και ο Ιμάμογλου κατεβαίνει μόνο με τη σημαία του Ρεπουμπλικανικό ΛαΪκό Κόμμα. Ο αγώνας είναι δύσκολος. Ο δήμαρχος της Πόλης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ κάλεσε τους πολίτες να δουν τον κίνδυνο. "Εάν χαθεί η Κωνσταντινούπολη, αυτό θα σημάνει την κατάρρευση της αντίστασης όλης της Τουρκίας», προειδοποίησε. Όμως αναλυτές θεωρούν ότι η διάσπαση της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και οι εσωκομματικές διαμάχες έχουν απογοητεύσει τόσο πολύ τους ψηφοφόρους τους ώστε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να κινδυνεύει να χάσει ισχυρές πόλεις, όπως η Σμύρνη, η Αττάλειακαι η Αδριανούπολη.

Ο Τούρκος αναλυτής Σονέρ Τσαγαπταϊ, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Washington Institute, αναφέρει σε άρθρο του ότι η διπλή νίκη του προέδρου Ερντογάν τον Μάϊο του 2023 τον καθιέρωσε σταθερά στο τιμόνι της Τουρκίας, και αν μπορέσει να νικήσει την αντιπολίτευση άλλη μια φορά στις 31 Μαρτίου, ίσως να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει πλέον νόμιμους αμφισβητίες.

Αυτό θα του επέτρεπε να εισέλθει στη φάση οικοδόμησης ενός αφηγήματος της υστεροφημίας του - δηλαδή, την επίλυση προβλημάτων στο εσωτερικό (π.χ. επιδιώκοντας ένα «κουρδικό άνοιγμα» ή διάλογο με την κουρδική κοινότητα της χώρας) ενώ θα μπορούσε να εναγκαλιστεί έναν πιο διεθνιστικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική (π.χ. περαιτέρω ανάπτυξη της πρόσφατης επαναφοράς των σχέσεων της Άγκυραςμε γείτονες όπως η Ελλάδα, επιδίωξη πιθανής επαναφοράς των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη Συρία)» υποστηρίζει ο Τούρκος αναλυτής, του οποίου το άρθρο καταλήγει:

«Αν και οι εκλογές της 31ης Μαρτίου είναι στην πραγματικότητα μόνο για τον δήμαρχο της Πόλης, τα αποτελέσματα θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς η παρακαταθήκη Ερντογάν και το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί να κρέμονται από μια κλωστή». Περίπου 58 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για δημάρχους σε σχεδόν 4.000 πόλεις, κωμοπόλεις και για δεκάδες χιλιάδες μέλη δημοτικών και επαρχιακών συμβουλίων καθώς και για κοινοτάρχες.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ και DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v