Η άνοδος του αντιμεταναστευτικού λόγου φέτος, μια προεκλογική χρονιά για σχεδόν τον μισό πληθυσμό του κόσμου, προκαλεί ρήγμα στις κοινωνίες μας, προειδοποίησε η Έιμι Πόουπ υπεύθυνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Η Πόουπ, που έγινε πέρυσι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, κατήγγειλε την αύξηση της αντιμεταναστευτικής ρητορικής “στις προεκλογικές εκστρατείες σε όλο τον κόσμο”, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP.
Κάποιοι πολιτικοί κατηγορούν τους μετανάστες για όλα τα δεινά, “είτε πρόκειται για το ποσοστό εγκληματικότητας είτε για τον πληθωρισμό, την ανεργία ή την ανασφάλεια”, επεσήμανε.
Σύμφωνα με την ίδια, οι μετανάστες είναι “εύκολοι” στόχοι, διότι “δεν ψηφίζουν”.
Στις ΗΠΑ, όπου η μετανάστευση αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε κατά μιας “εισβολής” στα νότια σύνορα και άφησε να εννοηθεί ότι κάποιοι από τους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα “δεν είναι άνθρωποι”.
Τέτοια σχόλια μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, τόνισε η Αμερικανίδα Πόουπ, μία δικηγόρος 50 ετών που έχει συνεργαστεί με κυβερνήσεις τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών.
“Απανθρωποποίηση”
“Όταν ένας πληθυσμός απανθρωποποιείται, υπάρχει αύξηση των καταγγελλόμενων βίαιων ενεργειών και των διακρίσεων” εις βάρος του, δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό τελικά “είναι κακό για την κοινωνία”.
Η Πόουπ υπογράμμισε επίσης ότι σπάνια οι προειδοποιήσεις και οι δηλώσεις κάποιων πολιτικών συμφωνούν με την πραγματικότητα, εξηγώντας ότι “ο λόγος και η πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση”
Σε κάποιες χώρες, στις οποίες ο αντιμεταναστευτικός λόγος ανθεί, οι μετανάστες είναι απαραίτητοι για την οικονομία, σημείωσε η ίδια, επικαλούμενη το παράδειγμα “της έλλειψης εργατικών χεριών στην Ευρώπη”.
Η γενική διευθύντρια του ΔΟΜ επίσης δήλωσε ότι το περιοδικό The Economist πρόσφατα παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία η μετανάστευση συνέβαλε στην οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ μετά την πανδημία της covid-19.
“Οι χώρες έχουν ανάγκη τους μετανάστες (…) και αυτή η ανάγκη θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια”, υπογράμμισε η Πόουπ ζητώντας να δημιουργηθούν ασφαλείς και νόμιμες οδοί για τη μετανάστευση και να αυξηθούν τα θετικά σχόλια για το θέμα.
Τουλάχιστον 8.565 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μεταναστευτικές οδούς σε όλο τον κόσμο το 2023, γεγονός που καθιστά το περασμένο έτος το πιο θανατηφόρο από τότε που τηρούνται αρχεία, εδώ και δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο γνωστά και καταγεγραμμένα περιστατικά, με την Πόουπ να τονίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών “είναι σίγουρα πολύ, πολύ, πολύ πιο μεγάλος”.
Η επικεφαλής του ΔΟΜ εκτίμησε ότι αυτή η ανοδική τάση των θανάτων μεταναστών στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε ασφαλείς χώρες είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς αυξάνονται οι συγκρούσεις παγκοσμίως και εντείνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
“Άμεσες ανάγκες”
Η δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών μετανάστευσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν οι άνθρωποι αυτοί από τους κινδύνους, υπογράμμισε.
“Οι ανάγκες είναι άμεσες”, σημείωσε.
“Κανείς δεν θέλει να βλέπει έναν μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών να διασχίζει τα σύνορα, να διαπλέει τη Μεσόγειο ή τη Μάγχη”, δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί “να ασκήσει πίεση στις κοινωνίες”.
Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, η Πόουπ απάντησε ότι “βασική μου ανησυχία είναι οι άνθρωποι να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο”, αλλά επίσης επέκρινε το γεγονός ότι οι δυνατότητες των μεταναστών να αναζητήσουν άλλες οδούς εισόδου “ασφαλείς, νόμιμες και τακτικές” είναι “απλώς ανεπαρκείς”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ