Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ καλούν την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

Η Ουάσιγκτον είπε στο Κίεβο ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινδυνεύουν να ανεβάσουν τις τιμές του αργού και να προκαλέσουν αντίποινα.

Οι ΗΠΑ καλούν την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινδυνεύουν να αυξήσουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και να προκαλέσουν αντίποινα, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον παραδόθηκαν σε ανώτερους αξιωματούχους της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας, της SBU, και της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών της, γνωστής ως GUR, δήλωσαν οι άνθρωποι στους Financial Times.

Και οι δύο μονάδες πληροφοριών έχουν επεκτείνει σταθερά τα δικά τους προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να πλήξουν ρωσικούς στόχους στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα από την έναρξη της πλήρους εισβολής του Κρεμλίνου τον Φεβρουάριο του 2022.

Ένα άτομο δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος είχε απογοητευτεί όλο και περισσότερο από τις επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν πλήξει διυλιστήρια πετρελαίου, τερματικούς σταθμούς, αποθήκες και εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε όλη τη δυτική Ρωσία, πλήττοντας την παραγωγική ικανότητα πετρελαίου της.

Η Ρωσία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς ενέργειας στον κόσμο, παρά τις δυτικές κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15% φέτος, στα 85 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας το κόστος των καυσίμων, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκινά την εκστρατεία του για την επανεκλογή του.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί επίσης ότι αν η Ουκρανία συνεχίσει να πλήττει ρωσικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα, η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποδώσει χτυπώντας τις ενεργειακές υποδομές στις οποίες βασίζεται η Δύση.

Ουκρανία: Τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου είναι νόμιμοι στόχοι για τις ουκρανικές δυνάμεις

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολια Στεφανίσινα απαντώντας στην έκκληση των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου είναι νόμιμοι στόχοι για τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Κατανοούμε τις εκκλήσεις των εταίρων μας, των ΗΠΑ, αλλά την ίδια στιγμή πολεμούμε με τις δυνατότητες, τους πόρους και τις πρακτικές που διαθέτουμε», είναι η Ολια Στεφανίσινα στο Kyiv Security Forum και πρόσθεσε ότι οι ενεργειακές υποδομές είναι νόμιμοι στόχοι σε στρατιωτικό επίπεδο.

*Πληροφορίες από Financial Times και ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v