Δύο μέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του όπου τονίζει ότι «θα εγκρίνει σύντομα το σχέδιο εκκένωσης της εμπόλεμης ζώνης από τον άμαχο πληθυσμό».
Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι εκτιμά την υποστήριξη του Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε να παρουσιάσει τις αμερικανικές προτάσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια και άλλες πτυχές του πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νετανιάχου στέλνει κορυφαίους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον την Κυριακή.
Το επιχειρησιακό σχέδιο, προσθέτει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, έχει ήδη εγκριθεί.
«Ενώ ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε στη Ράφα, κάτι που θα πάρει λίγο χρόνο, συνεχίζουμε να επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις», λέει ο Νετανιάχου.
«Συνεχίζουμε να δρούμε στη Χαν Γιουνίς, στα κεντρικά στρατόπεδα, για την εξάλειψη της Χαμάς και τη σύλληψη ανώτερων αξιωματούχων της, όπως κάναμε μόλις στο νοσοκομείο Σίφα εξοντώνοντας εκατοντάδες τρομοκράτες».
«Όπως σας υποσχέθηκα ξανά και ξανά, είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την απόλυτη νίκη και θα την πετύχουμε».
Χαμάς: Πισωγύρισμα η στάση του Ισραήλ, αρνείται την πρότασή μας για εκεχειρία
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε σήμερα ότι η ισραηλινή απάντηση στην πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα είναι «γενικά αρνητική».
«Οι διαμεσολαβητές (στο Κατάρ) μας διαβίβασαν το βράδυ της Τρίτης τη θέση του Ισραήλ στην πρόταση της Χαμάς, η οποία είναι συνολικά αρνητική και αποτελεί οπισθοδρόμηση» σε σχέση με την προηγούμενη στάση του, δήλωσε ο αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό.
Ο Χαμντάν θεωρεί ότι η απάντηση του Ισραήλ αποτελεί «οπισθοδρόμηση» σε σχέση με τις ισραηλινές θέσεις «που είχαν διαβιβαστεί προηγουμένως στους διαμεσολαβητές» και ότι «μπορεί να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις και ίσως τις οδηγήσει σε αδιέξοδο». Ο αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της ισραηλινής απάντησης.
Διαμεσολαβητές -οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος- προσπαθούν να επιτύχουν μια εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που μαίνεται από τις 7 Οκτωβρίου.
Η Χαμάς δηλώνει ότι είναι έτοιμη -σε μια νέα πρόταση που διαβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στους μεσολαβητές- για εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια της οποίας 42 όμηροι που κρατούνται στη Γάζα θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.
Ζητεί επίσης την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και μεγαλύτερη είσοδο βοήθειας, υπογράμμισε ο Χαμντάν.
Οι δηλώσεις του αξιωματούχου της Χαμάς διατυπώνονται καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν άρχισε σήμερα από τη Σαουδική Αραβία νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στις προσπάθειες για επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα εξετάσει τις προσπάθειες για επίτευξη «μιας συμφωνίας άμεσης εκεχειρίας που θα εγγυάται την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων» και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.
Η Χαμάς πραγματοποίησε την 7η Οκτωβρίου επίθεση στο ισραηλινό έδαφος από τη Γάζα, οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 1.160 ανθρώπων, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών άμαχοι.
Εν είδει αντιποίνων, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες μετρούν ήδη 31.923 νεκρούς, κυρίως αμάχους, προκαλώντας ασύλληπτη ανθρωπιστική καταστροφή στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.
Με πληροφορίες από Times of Israel, ΑΠΕ