Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν κατά Νετανιάχου: Πληγώνει το Ισραήλ με ό,τι κάνει

Η στρατηγική που οδηγεί σε μεγάλες απώλειες αμάχων «είναι αντίθετη με αυτό που πρεσβεύει το Ισραήλ. Και νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος» δηλώνει. «Κόκκινη γραμμή» μια επίθεση στη Ράφα.

Μπάιντεν κατά Νετανιάχου: Πληγώνει το Ισραήλ με ό,τι κάνει

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο ότι πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «πληγώνει περισσότερο το Ισραήλ, παρά το βοηθά» με τον τρόπο που προσεγγίζει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Αμερικανός ηγέτης εξέφρασε την υποστήριξή του για το δικαίωμα του Ισραήλ να καταδιώξει τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά είπε για τον Νετανιάχου ότι «πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις αθώες ζωές που χάνονται ως συνέπεια των ενεργειών που έγιναν».

Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή υποστήριξη λόγω των αυξανόμενων απωλειών αμάχων στη Γάζα και οι τελευταίες δηλώσεις σε συνέντευξή του στον Τζόναθαν Κέιπεχαρτ του MSNBC έδειξαν την ολοένα και πιο τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Μπάιντεν είπε σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα, «είναι αντίθετο με αυτό που πρεσβεύει το Ισραήλ. Και νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος».

Ο Μπάιντεν είπε ότι μια πιθανή ισραηλινή εισβολή στην πόλη Ράφα της Γάζας, όπου περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο, είναι «κόκκινη γραμμή» γι' αυτόν, αλλά σημείωσε ότι δεν θα σταματούσε να παρέχει όπλα, όπως οι πύραυλοι για το Iron Dome, που προστατεύουν τον ισραηλινό άμαχο πληθυσμού από επιθέσεις με ρουκέτες στην περιοχή.

«Είναι μια κόκκινη γραμμή», είπε, όταν ρωτήθηκε για τη Ράφα, «αλλά δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ από το Ισραήλ. Η άμυνα του Ισραήλ εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, επομένως δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή που θα κόψω όλα τα όπλα ώστε να μην έχουν τον Iron Dome για να τα προστατεύσουν».

Ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν πρόθυμος να τοποθετηθεί απευθείας στην ισραηλινή Κνεσέτ, στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, κάνοντας ένα ακόμη ταξίδι στη χώρα. Ταξίδεψε στο Ισραήλ εβδομάδες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς ή αν ένα τέτοιο ταξίδι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Ο ηγέτης των ΗΠΑ ήλπιζε να εξασφαλίσει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός πριν ξεκινήσει το Ραμαζάνι την επόμενη εβδομάδα, αν και αυτό φαίνεται ολοένα και πιο απίθανο. Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή αυτή τη στιγμή και προσπαθεί να κλείσει τη συμφωνία.

Νετανιάχου: Ο Μπάιντεν κάνει λάθος

«Υπόθεση τεσσάρων έως έξι εβδομάδων» από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η επιχείρηση, θεωρεί την επικράτηση του Ισραήλ στη Ράφα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψει τον θάνατο αμάχων. Τόνισε μάλιστα ότι η πολιτική του υποστηρίζεται από «την συντριπτική πλειοψηφία» των συμπατριωτών του.

«Aν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι ασκώ προσωπική πολιτική ενάντια στις επιθυμίες των Ισραηλινών και βλάπτω τα συμφέροντα της χώρας μου, κάνει λάθος και στα δύο σημεία», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου σε συνέντευξή του στην BILD, απαντώντας στην κριτική που του άσκησε ο Τζο Μπάιντεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v