Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερα στοιχεία πριν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος.
Οπως θυμίζει το Reuters, η ΕΚΤ έχει διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο και μεταθέτει συνεχώς τις συζητήσεις για τη μείωση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των μισθών είναι ακόμη πολύ γρήγορη για να αρχίσει να χαλαρώνει την περιοριστική πολιτική της.
"Η διαδικασία αποπληθωρισμού θα συνεχιστεί (...) μόλις οι προβλέψεις μας υποδείξουν ότι τα στοιχεία που λαμβάνουμε, τόσο για τον κύριο δείκτη όσο και για τον δομικό πληθωρισμό, δείχνουν ότι πλησιάζουμε στο 2%, τότε η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα αλλάξει", είπε ο ντε Γκίντος στον ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, όταν θα παρουσιαστούν επίσης νέες οικονομικές προβλέψεις, οι οποίες θεωρούνται ως πιθανό έναυσμα για μια συζήτηση σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
"Εάν τα στοιχεία επιβεβαιώσουν αυτό που έλεγα νωρίτερα, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αλλάξει το επίπεδο των επιτοκίων", είπε ο ντε Γκίντος.
Προειδοποίησε για την πίεση από την αύξηση των μισθών, αν και η εξέλιξη της παραγωγικότητας εξακολουθεί να είναι περιορισμένη στην Ευρώπη, προκαλώντας αύξηση του κόστους των εταιρειών. Ωστόσο, μέρος αυτού του κόστους απορροφήθηκε από τα κέρδη τους, είπε.
Η ΕΚΤ έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι τα κρίσιμα στοιχεία για τις ρυθμίσεις μισθών το 2024 θα ανακοινωθούν μόνο τον Μάιο, επομένως η συνεδρίαση του Ιουνίου θα είναι η πρώτη φορά που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν στοιχεία εάν η ταχεία αύξηση των μισθών επιβραδύνεται.
Οι επενδυτές ευθυγραμμίζονται σε αυτό το μήνυμα. Πόνταραν σε 150 μονάδες βάσης περικοπών επιτοκίων το 2024 μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά οι προσδοκίες έχουν υποχωρήσει και τώρα εκτιμούν μόλις 88 μονάδες με την πρώτη κίνηση να αναμένεται τον Ιούνιο, μια ασυνήθιστα μεγάλη μεταβολή στις προσδοκίες της αγοράς.