Το Ισραήλ θα ζητήσει βοήθεια από γειτονικές ή κοντινές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την ανοικοδόμηση της Γάζας, όταν τελειώσει η σύγκρουση κατά της Χαμάς. Η προσπάθεια, ωστόσο, ενδέχεται να συναντήσει την αντίσταση περιφερειακών δυνάμεων ελλείψει προόδου στην υπόθεση ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους.
«Αυτή τη στιγμή μάς νοιάζει να κερδίσουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο Νιρ Μπαρκάτ, υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας του Ισραήλ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg στο Άμπου Ντάμπι. Μόλις τελειώσει ο πόλεμος, «θα αξιοποιήσουμε τους φίλους μας σε όλο τον κόσμο».
Ερωτηθείς ειδικότερα εάν το Ισραήλ θα απευθυνθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε προσπάθειας ανοικοδόμησης στη Γάζα, ο Μπαρκάτ είπε ότι είναι πιθανό η χώρα να περιλαμβάνεται στη λίστα των περιφερειακών γειτόνων από τους οποίους θα μπορούσε να ζητηθεί βοήθεια.
Ο ίδιος βρέθηκε στη χώρα, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Αμπού Ντάμπι, για μια σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Ανώτεροι αξιωματούχοι του Κόλπου, όπως ο πρωθυπουργός του Κατάρ, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι η οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας εξαρτάται από την πρόοδο προς μια λύση δύο κρατών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.
Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 2020, στο πλαίσιο των λεγόμενων Συμφωνιών του Αβραάμ. Η στάση των ΗΑΕ έκτοτε περιστρέφεται γύρω από τη διατήρηση του διαλόγου με τους Ισραηλινούς, παράλληλα με την προσπάθεια να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Ο πόλεμος έχει προκαλέσει οικονομική καταστροφή στη Γάζα, πέραν της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής τραγωδίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο ξεπερνά το 80%.
Οι αναφορές για συνάντηση του Μπαρκάτ με τον Σαουδάραβα ομόλογό του στη σύνοδο κορυφής του ΠΟΕ διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση του Ριάντ.
«Πρέπει να γίνει» η επίθεση στη Ράφα, είπε για τις πολεμικές εξελίξεις ο Μπαρκάτ. «Πρέπει να κάνουμε τη Χαμάς να παραδοθεί». Στη νότια πόλη του θύλακα αναζητούν καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι, αντιμετωπίζοντας αβοήθητοι τον πόλεμο, την πείνα και τις ασθένειες.