Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαισιοδοξία Τελ Αβίβ: Η Χαμάς απορρίπτει το σχέδιο εκεχειρίας

Παραμένει μεγάλο το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με βάση το πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού με τη μεσολάβηση ΗΠΑ, Αιγύπτου, Κατάρ, αναφέρουν ισραηλινές πηγές.

Απαισιοδοξία Τελ Αβίβ: Η Χαμάς απορρίπτει το σχέδιο εκεχειρίας

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει αυξανόμενη απαισιοδοξία πως η Χαμάς δεν θα δεχτεί τη συμφωνία για τους ομήρους στο τρέχον πλαίσιο που προτείνεται από μεσολαβητές.

Τόσο το Channel 12 όσο και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan επικαλούνται υψηλόβαθμο αξιωματούχο που είπε ότι, όπως πληροφορήθηκαν οι Ισραηλινοί, το πλαίσιο που επεξεργάστηκαν  διαμεσολαβητές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ στο Παρίσι «δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Χαμάς».

Το Channel 12 αναφέρει επίσης ότι ο διευθυντής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα είπε στο υπουργικό συμβούλιο πως, εάν το Ισραήλ δεν αυξήσει σημαντικά την ποσότητα βοήθειας που εισρέει στη Γάζα, η πιθανότητα συμφωνίας θα χαθεί.

Το Ισραήλ έστειλε αντιπροσωπεία στο Κατάρ με σκοπό τη συνέχιση των εργασιών επί των λεπτομερειών πιθανής συμφωνίας με τη Χαμάς που θα προβλέπει απελευθέρωση δεκάδων ομήρων από τη Γάζα με αντάλλαγμα εκτεταμένη εκεχειρία στη Λωρίδα.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet επικαλείται αναφορές ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι στιγμής στις συνομιλίες στην Ντόχα, αλλά ότι η διαδικασία συνεχίζεται.

«Δεν υπάρχει πρόοδος αυτή τη στιγμή», αναφέρουν. «Παραμένουν πολύ μεγάλα χάσματα μεταξύ των πλευρών και [οι διαμεσολαβητές] προσπαθούν να τα γεφυρώσουν. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα».

Το πλαίσιο του Παρισιού φέρεται να περιλαμβάνει την απελευθέρωση 40 ομήρων από τη Χαμάς, κυρίως γυναικών, παιδιών, γυναικών-στρατιωτών, ηλικιωμένων και άρρωστων, με αντάλλαγμα κατάπαυση πυρός για έξι εβδομάδες και απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων που είναι έγκλειστοι σε ισραηλινές φυλακές, καταδικασμένοι για τρομοκρατία, μεταδίδουν οι Times of Israel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v