Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Χαμάς θα επιβιώσει παραδέχονται οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες

Αμφισβητείται εκ των έσω ο δηλωμένος στόχος του Ισραήλ να «εξαλείψει» τη Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς θα επιβιώσει παραδέχονται οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ κυκλοφόρησε ένα έγγραφο στους Ισραηλινούς ηγέτες αυτή την εβδομάδα προειδοποιώντας ότι ακόμη και αν ο στρατός (IDF) καταφέρει να διαλύσει τη Χαμάς ως οργανωμένη στρατιωτική δύναμη στη Γάζα, θα επιβιώσει ως «τρομοκρατική ομάδα και αντάρτικη ομάδα», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel 12. 

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από το ερευνητικό τμήμα της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του IDF, φέρεται να αναφέρει επίσης ότι «παραμένει αυθεντική υποστήριξη» για τη Χαμάς μεταξύ των κατοίκων της Γάζας.

Δεδομένου ότι δεν καταβάλλεται επί του παρόντος καμία πρακτική προσπάθεια για την εφαρμογή ενός σχεδίου για τη Γάζα την «επόμενη ημέρα» του πολέμου, το έγγραφο προειδοποιεί περαιτέρω, «η Γάζα θα γίνει μια περιοχή σε βαθιά κρίση».

Ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν διακηρύξει με συνέπεια δημόσια ότι ο στόχος του πολέμου είναι η εξάλειψη της Χαμάς από τη Λωρίδα, πολλές χώρες και αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο έχουν προειδοποιήσει ότι δεν είναι εφικτό αποτέλεσμα.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τον Νοέμβριο ότι ενώ το Ισραήλ μπορεί να μειώσει δραματικά την απειλή από τη Χαμάς, η εξάλειψη της ομάδας και της ιδεολογίας της είναι πιθανότατα αδύνατη.

«Αυτό που μάθαμε μέσα από τις δικές μας εμπειρίες, ότι μέσω στρατιωτικών και άλλων μέσων μπορείτε να έχετε απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα των τρομοκρατικών ομάδων να εφοδιαστούν με πόρους, να εκπαιδεύσουν μαχητές, να στρατολογήσουν μαχητές, να σχεδιάσουν να εκτελέσουν επιθέσεις», είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

«Δεν σημαίνει ότι η ιδεολογία μαραίνεται και πεθαίνει», τόνισε, μια θέση που επανέλαβε ξανά τον περασμένο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v