Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θέλει ο Ερντογάν σε Αίγυπτο και Ντουμπάι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκινά περιοδεία στο Ντουμπάι που διατηρούν στενές σχέσεις. Μαζί με τους ομολόγους του σε Ινδία και Κατάρ, είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι της συνόδου. Αποκατάσταση διμερών σχέσεων με Κάιρο μετά από 11 χρόνια.

Τι θέλει ο Ερντογάν σε Αίγυπτο και Ντουμπάι

Μια κρίσιμη περιοδεία ξεκινά σήμερα για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μεταδίδουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Πρώτος σταθμός του το Ντουμπάι όπου έφτασε ήδη συνοδευόμενος από τους υπουργούς των Εξωτερικών, Ενέργειας, Οικονομικών, Άμυνας, Υγείας, Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Στο Ντουμπάι θα παρευρεθεί στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κυβερνήσεων, στην οποία θα συμμετάσχουν εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες, κρατικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, του ιδιωτικού τομέα, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών, δεξαμενών σκέψης. Ακόμη συμμετέχουν εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης και επιχειρηματίες από διάφορες χώρες.

Η Τουρκία, μαζί με την Ινδία και το Κατάρ, είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι της συνόδου. Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Διαμορφώνοντας τις Μελλοντικές Κυβερνήσεις». Άγκυρα και Ντουμπάι διατηρούν στενές σχέσεις ιδιαίτερα μετά την επανεκλογή του προέδρου Ερντογάν τον περασμένο Μάιο.

Όμως το επίκεντρο της προσοχής εστιάζεται στον επόμενο σταθμό της περιοδείας του προέδρου της Τουρκίας. Στην αυριανή επίσκεψή του στο Κάιρο και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σίσι όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων ύστερα από μια διακοπή 11 χρόνων.

Σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε μια πρόγευση της επίσκεψης στο Κάιρο. «Θα συζητήσουμε με τον πρόεδρο Σίσι πολλά διμερή θέματα, κυρίως όσον αφορά την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια και την άμυνα» ενώ όπως είπε «οι αυξανόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα θα βρίσκονται στην κορυφή της διμερούς ατζέντας μας».

Τούρκοι αναλυτές εντοπίζουν ως πιθανές διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, το θέμα της Λιβύης και την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη Ανατολική Μεσόγειο αν και θεωρούν ότι η Τουρκία σε αυτή τη φάση προτιμά τη συνεργασία με την Αίγυπτο παρά τον ανταγωνισμό στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v