Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε ανώτερα στελέχη της Χαμάς στη Ράφα

Ο ένας από τους στόχους ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια των ηγετών της Χαμάς και ο άλλος υπηρετούσε ως ανώτερος ερευνητής. Για ανθρωπιστική καταστροφή προειδοποιεί η Σαουδική Αραβία.

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε ανώτερα στελέχη της Χαμάς στη Ράφα

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σκότωσε δύο στελέχη της Χαμάς σήμερα στη Ράφα, πόλη στα νότια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου, ανακοίνωσε ο στρατός.

Ο ένας από τους στόχους ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια των ηγετών της Χαμάς και ο άλλος υπηρετούσε ως ανώτερος ερευνητής για την ισλαμιστική οργάνωση που έχει την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα, αναφέρει ανακοίνωση του στρατού. Ένα τρίτο στέλεχος, ερευνητής που είχε τη βάση του στη Ράφα, σκοτώθηκε επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μετά την πόλη της Γάζας, και στη συνέχεια τη Χαν Γιούνις, το Ισραήλ θέτει πλέον ως στόχο μια χερσαία επιχείρηση στην πόλη αυτή που βρίσκεται δίπλα στην Αίγυπτο, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής του επίθεσης κατά της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Αφού έδωσε εντολή την Τετάρτη στον στρατό να προετοιμάσει επίθεση στη Ράφα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε χθες από τα στρατεύματα να του υποβάλουν σχέδιο για την «απομάκρυνση» των αμάχων της Ράφα και την «καταστροφή» της Χαμάς στην πόλη αυτή.

«Είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς και αφήνοντας τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», και αυτό απαιτεί «οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τις ζώνες των συγκρούσεων», δήλωσε.

Χαμάς: Επίθεση στη Ράφα μπορεί να οδηγήσει σε "δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες"

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες».

«Προειδοποιούμε για μια καταστροφή και ένα μακελειό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες και τραυματίες», ανέφερε σε ανακοίνωση η ισλαμιστική οργάνωση, προσθέτοντας ότι για αυτές τις πιθανές επιπτώσεις θα θεωρήσει υπεύθυνες «την αμερικανική κυβέρνηση, τη διεθνή κοινότητα και την ισραηλινή κατοχή».

Για ανθρωπιστική καταστροφή στη Ράφα προειδοποιεί η Σαουδική Αραβία – Ζητά παρέμβαση του ΟΗΕ

Με τους νεκρούς Παλαιστίνιους να έχουν ξεπεράσει τους 28 χιλιάδες (28.064) και τους τραυματίες να προσεγγίζουν τους 68 χιλιάδες (67.611) σύμφωνα με την Χαμάς, η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε πως μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της πόλης Ράφα, τελευταίου καταφύγιου για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους άμαχους, θα προκαλέσει μια ζητώντας την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε για τις «εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες» μιας τέτοιας επιχείρησης. Υπογράμμισε, επιπλέον, «την κατηγορηματική απόρριψη και την απερίφραστη καταδίκη» για τον «αναγκαστικό εκτοπισμό… εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που αναγκάζονται να φύγουν για να σωθούν από τη βίαιη ισραηλινή επίθεση» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας καταγγέλλει «αυτήν τη συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και υπογραμμίζει την ανάγκη «να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσει το Ισραήλ να προκαλέσει μία επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, η ευθύνη της οποίας βαρύνει όλους εκείνους που υποστηρίζουν την επίθεση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v