Εκτιμήσεις CSFB για το Ιράκ και S&P 500

Τους λόγους για τους οποίους, όπως εκτιμά, η στάση της κυβερνήσεως Μπους έναντι του Σαντάμ Χουσείν είναι ”ξεκάθαρη και λογική” παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, σε έκθεσή (Decision Tree – 28/01) η Credit Suisse First Boston, ενώ σε άλλη έκθεσή της (Strategy Snippets - 28/01) τονίζει πως οι δείκτες της δεν δίνουν σημάδια αγοράς για τις ΗΠΑ.

Εκτιμήσεις CSFB για το Ιράκ και S&P 500
Τις αιτίες για τις οποίες η στάση της κυβερνήσεως Μπους έναντι του Σαντάμ Χουσείν είναι ”ξεκάθαρη και λογική” παρουσιάζει σε έκθεσή (Decision Tree – 28/01) της, μεταξύ άλλων, η Credit Suisse First Boston.

Ta γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου κατέδειξαν, σύμφωνα με την έκθεση, πως ο σημαντικότερος αντίπαλος των ΗΠΑ δεν είναι η Ρωσία ή η Κίνα, αλλά η τρομοκρατία και άρα προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των ΗΠΑ.

Η CSFB τονίζει πως οι συμβατικές μορφές αντίδρασης έναντι της τρομοκρατίας δεν αρκούν και η μοναδική ίσως λύση είναι να αποτραπεί η επαφή των τρομοκρατών με όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ παράλληλα τονίζεται πως το Ιράκ αποτελεί μια χώρα εχθρική προς τις ΗΠΑ με δυνατότητα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο αφοπλισμός του Ιράκ, τονίζει η CSFB, θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και θα απέκοπτε την Αλ Κάιντα ή οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση από ένα δυνητικό προμηθευτή πολεμικού εξοπλισμού.

Η CSFB θεωρεί ως ”λογικότερη” την ανάληψη πολεμικής δράσης από τις ΗΠΑ, αφού ο Σ. Χουσείν δεν θα αποχωρήσει εθελούσια από την εξουσία, λύση που παρουσιάζεται ως προσφορότερη για τις ΗΠΑ.

Παράλληλα η CSFB παρουσιάζει δύο πιθανές τιμές για το δείκτη S&P 500, ανάλογα με το αν θα υπάρξει πολεμική σύγκρουση στο Ιράκ. Στην περίπτωση όπου δεν επιτεθούν οι ΗΠΑ στο Ιράκ (εθελούσια εξορία του Σ. Χουσείν ή πλήρης αφοπλισμός) τότε ο δείκτης αναφοράς θα κινηθεί προς τις 1.040 μονάδες, ενώ στην (πιθανότερη) περίπτωση του πολέμου τότε ο S&P 500 θα πιεστεί προς τις 730 μονάδες.

Εξάλλου, σε άλλη έκθεσή της (Strategy Snippets - 28/01), τονίζει πως από τους έξι δείκτες που χρησιμοποιεί για να απεικονίσει τις τάσεις στην αγορά, μόνο ένας (εκείνος που αναφέρεται στην ψυχολογία των επενδυτών) δίνει σήμα έντονης αγοράς (strong buy), ελώ οι υπόλοιποι 5, που αναφέρονται κυρίως στην αγορά παραγώγων του Σικάγο, παρουσιάζονται ”αρνητικοί”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v