Ρωσικό δικαστήριο παρέτεινε σήμερα την περίοδο προφυλάκισης της Ρώσο-Αμερικανίδας δημοσιογράφου Άλσου Κουρμάσεβα, η οποία κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί «ξένων πρακτόρων».
Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που παρακολούθησε την δίκη στην πόλη Καζάν δήλωσε ότι η προφυλάκιση της Κουρμάσεβα παρατάθηκε έως τις 5 Απριλίου.
Η Κουρμάσεβα είναι δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) με έδρα την Πράγα, ο οποίος ιδρύθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο και έχει χαρακτηρισθεί στην Ρωσία «ξένος πράκτορας», που σημαίνει ότι χρηματοδοτείται από το εξωτερικό για δραστηριότητες που θεωρούνται πολιτικές.
Η εργοδότρια εταιρεία της δήλωσε ότι η κράτηση της είναι παράνομη και έχει πολιτικά κίνητρα.
Η Κουρμάσεβα είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος που συλλαμβάνεται και κατηγορείται στην Ρωσία από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο και αναμένεται να δικασθεί με την κατηγορία της κατασκοπείας, την οποία ο ίδιος, η εφημερίδα του και η αμερικανική κυβέρνηση αρνούνται.
Η Κουρμάσεβα είναι κάτοχος της ρωσικής και της αμερικανικής υπηκοότητας και έφθασε στην Ρωσία πέρυσι στις 20 Μαΐου λόγω σοβαρής οικογενειακής υπόθεσης. Συνελήφθη στις 2 Ιουνίου και της κατασχέθηκαν τα διαβατήρια ενώ περίμενε στο αεροδρόμιο για να επιβιβασθεί στην πτήση της επιστροφής.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, στην Κουρμάσεβα επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ρουβλίων (103 δολαρίων) στις 11 Οκτωβρίου επειδή δεν δήλωσε ότι έχει αμερικανικό διαβατήριο στις ρωσικές αρχές.
Στη συνέχεια κατηγορήθηκε επειδή δεν δήλωσε ότι είναι «ξένος πράκτορας», αδίκημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε ετών ενώ βρίσκεται υπό κράτηση από τις 18 Οκτωβρίου.
Ο όρος «ξένος πράκτορας», ο οποίος παραπέμπει σε υποθέσεις κατασκοπείας την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, έχει εφαρμοσθεί στην Ρωσία για οργανώσεις, δημοσιογράφους , ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη και για καλλιτέχνες, και συνεπάγεται ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο και υπέρμετρη γραφειοκρατία.
Τον Δεκέμβριο κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι Ρώσοι εισαγγελείς στοιχειοθέτησαν μια νέα υπόθεση κατά της Κουρμάσεβα, κατηγορώντας την για διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό. Ο σύζυγος της Κουρμάσεβα Πάβελ Μπουτόριν, ο οποίος επίσης εργάζεται στον ραδιοσταθμό RFE/RL, δήλωσε ότι αυτό σχετίζεται μ’ ένα βιβλίο που έχει επιμεληθεί.
Η υπόθεση αυτή δεν έχει ακόμη παραπεμφθεί στο δικαστήριο του Καζάν.
Η εργοδότρια εταιρεία της Κουρμάσεβα και οι υποστηρικτές της ασκούν παρασκηνιακές πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία, για να χαρακτηρισθεί «αδικαιολόγητα κρατούμενη».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χαρακτηρίσει «αδικαιολόγητα κρατούμενους» τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς και τον Πολ Γουίλαν έναν αμερικανό που καταδικάστηκε για κατασκοπεία το 2020 και καταδικάστηκε στην Ρωσία σε φυλάκιση 16 ετών. Ο χαρακτηρισμός σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί τις κατηγορίες εναντίον τους ψευδείς και δεσμεύεται να εργασθεί για την απελευθέρωση τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ