Πάουελ: Δύσκολη η μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο

Σταθερό για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κράτησε το κόστος δανεισμού η Fed που προετοιμάζει το έδαφος για μειώσεις. Τα επιτόκια έπιασαν «ταβάνι» αλλά θα χρειαστούμε περισσότερη εμπιστοσύνη για να χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική, τόνισε ο Πάουελ.

Πάουελ: Δύσκολη η μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο υψηλό 22 ετών του 5,25% με 5,5%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και της αγοράς, ενώ παράλληλα άνοιξε την πόρτα για μείωση επιτοκίων χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει «βιασύνη».

Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κατά την οποία η Fed κράτησε τα επιτόκια σταθερά. 

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας απέσυραν τη φράση ότι είναι πιθανό να προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων, τονίζοντας ότι τα «ρίσκα είναι πιο ισορροπημένα».

«Η Επιτροπή κρίνει ότι τα ρίσκα για την επίτευξη των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται προς μια πιο ισορροπημένη κατάσταση» τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

«Κατά την εξέταση προσαρμογών στο επίπεδο των επιτοκίων, η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία, την εξέλιξη του outlook και την ισορροπία των ρίσκων» σημειώνεται. 

Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι οι αξιωματούχοι δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια, η Επιτροπή σημειώνει ακόμα ότι «δεν αναμένει ότι θα είναι κατάλληλο να μειώσει τα επιτόκια μέχρι να έχει αποκτήσει μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα προς το 2%». 

Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε παράλληλα την πρόθεση της να συνεχίσει να μειώνει τον ισολογισμό κατά 95 δισ. δολάρια τον μήνα. 

Οι αξιωματούχοι τροποποίησαν επίσης την εκτίμησή τους για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας μετά τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, υποστηρίζοντας ότι η «αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό. 

Πάουελ: Χρειαζόμαστε περισσότερη εμπιστοσύνη για μείωση των επιτοκίων

Η οικονομία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο δρόμος που απομένει παραμένει αβέβαιος.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, ο Πάουελ επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι είναι δεσμευμένοι στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Όπως ανέφερε, τα τελευταία δύο χρόνια η νομισματική πολιτική έχει γίνει πολύ πιο σφιχτή με τα επιτόκια να βρίσκονται σε επίπεδο που είναι αρκετά πέρα από αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περιοριστικό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα ρίσκα για την επίτευξη των στόχων της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών αρχίζουν να είναι πιο ισορροπημένα.

Σημείωσε επίσης ότι η ζήτηση εργασίας συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά και ότι η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή» και η απασχόληση ισχυρή.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι έχει καταγράψει αξιοσημείωτη πτώση αλλά παραμένει πάνω από τον στόχο. Οι μετρήσεις που έδειξαν πτώση του πληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο είναι καλοδεχούμενες αλλά θα χρειαστούμε περισσότερα πειστήρια για να είμαστε βέβαιοι ότι επιστρέφει προς τον στόχο, πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Πάουελ εκτίμησε ότι πιθανότατα τα επιτόκια έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο και ότι πιθανότατα θα είναι κατάλληλο να ξεκινήσει η Fed τις μειώσεις επιτοκίων κάποια στιγμή το 2024. Αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται τότε θε μειώσουμε τα επιτόκια τη φετινή χρονιά, υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπήρξε πρόταση για μείωση επιτοκίων στη σημερινή συνεδρίαση. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα δεν θα έχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για τον πληθωρισμό για να μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο. 

«Με βάση τη σημερινή συνεδρίαση, θα σας έλεγα ότι δεν πιστεύω ότι η επιτροπή θα φτάσει μέχρι τον Μάρτιο σε ένα επίπεδο εμπιστοσύνης για να αναγνωρίσει τον Μάρτιο ως τη στιγμή για να το κάνει αυτό» τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v