Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Εποικοδομητικές συζητήσεις στο Παρίσι για απελευθέρωση ομήρων

Ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε χθες στη Γαλλική πρωτεύουσα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ. Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα.

Ισραήλ: Εποικοδομητικές συζητήσεις στο Παρίσι για απελευθέρωση ομήρων

Σφοδρές μάχες μαίνονταν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς να ανακοινώνει ότι 140 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από χθες, Κυριακή, στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ η σύγκρουση επεκτάθηκε και άλλο.

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ιορδανία σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέδωσε σε οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν. Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στη Γάζα.

Το συμβάν σημειώθηκε εν μέσω σοβαρής διένεξης ανάμεσα στο Ισραήλ και την υπηρεσία του ΟΗΕ αρωγής των Παλαιστινίων προσφύγων, την UNRWA, η οποία απειλεί την ύπαρξή της, όπως και τη ζωτική βοήθεια που προσφέρει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όπως και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσαν τις δωρήτριες χώρες να εγγυηθούν την συνέχιση της βοήθειας, παρά τις υποψίες για εμπλοκή εργαζομένων της UNRWA στην επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Πολλές χώρες μεταξύ των σημαντικών δωρητών του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την χρηματοδότησή της μετά τις κατηγορίες αυτές.

«Εποικοδομητικές» συνομιλίες

Η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ προκάλεσε τον θάνατο περίπου 1.140 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP η οποία στηρίχθηκε σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Σε αντίποινα το Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα –το οποίο, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικό —και εξαπέλυσε εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26.422 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και εφήβους, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε χθες στο Παρίσι με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογραμμίστηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «πάντα διαφορές» και ότι κι άλλες συνομιλίες αναμένονται τις προσεχείς ημέρες.

Πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε στο AFP ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν απέστειλε τον Μπερνς για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των τελευταίων Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν την πρώτη ανακωχή, στα τέλη Νοεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας περίπου 100 από τους γύρω στους 250 ανθρώπους που απήχθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου αφέθηκαν ελεύθεροι, με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 132 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 28 πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, το σχέδιο συμφωνίας αφορά ανακωχή δύο μηνών και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, όπως και αυτή Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ.

«Θα λογοδοτήσουν»

Σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας στην Χαν Γιουνίς, στην πόλη της Γάζας και σε άλλους τομείς του παλαιστινιακού θύλακα. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 20 μέλη της οικογένειας Αλ Μουτούι που χτυπήθηκαν από αεροπορικό πλήγμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι στρατιώτες του, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης, «αντιμετώπισαν και σκότωσαν δεκάδες οπλισμένους τρομοκράτες σε μάχες στο κέντρο της Γάζας» όπου βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες όπλων.

Στην Χαν Γιουνίς, η οποία θεωρείται προπύργιο του ισλαμιστικού κινήματος, ο ισραηλινός στρατός έκανε επιδρομές κατά «στόχων τρομοκρατών και εντόπισε όπλα και στρατιωτικό υλικό μέσα σε κατοικία τρομοκρατών της Χαμάς».

Χθες μάχες διεξήχθησαν ιδίως γύρω από τα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ Άμαλ, τα οποία λειτουργούν πλέον μόνον εν μέρει και φιλοξενούν χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφύγει εκεί για να γλιτώσουν από τα πυρά.

Πάνω από 1,3 εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας που έχουν εκτοπιστεί από την σύγκρουση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν συγκεντρωθεί στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, απέναντι από τα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Παράλληλα στο Ισραήλ, διαδηλωτές απέκλεισαν χθες την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστικό υλικό στο μεθοριακό πέρασμα της Κερέμ Σαλόμ, κοντά στη Ράφα, αξιώνοντας να μην φτάσει η βοήθεια στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.

Επίσης αριθμός ακροδεξιών υπουργών και συμμάχων του Μπενιαμίν Νετανιάχου ένωσαν τη φωνή του με χιλιάδες Ισραηλινούς που διαδήλωσαν χθες το βράδυ στην Ιερουσαλήμ με αίτημα την επανακατασκευή εβραϊκών οικισμών στην Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ απέσυρε το 2005 τον στρατό του και τους εποίκους του από το έδαφος αυτό, το οποίο είχε καταλάβει το 1967.

Την ίδια ώρα σε ένα εκρηκτικό περιφερειακό πλαίσιο, τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο βορειοανατολικό τμήμα της Ιορδανίας κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ανακοίνωσε χθες η Ουάσινγκτον, αποδίδοντας την ευθύνη σε φιλοϊρανικές οργανώσεις. Η Τεχεράνη διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξή της στην επίθεση.

«Μην έχετε καμιά αμφιβολία: όλοι όσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν, όποτε και όπως θέλουμε», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στο περιθώριο επίσκεψής του στη Νότια Καρολίνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v