Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνές Δικαστήριο: Διατάσσει το Ισραήλ να λάβει μέτρα αποτροπής γενοκτονίας

(upd) Χτύπημα για το Τελ Αβίβ η απόφαση της Χάγης να ζητήσει μέτρα προστασίας των Παλαιστινίων στη Γάζα. Δεν ζητά, όμως, άμεση κατάπαυση πυρός. Θα χρειαστούν χρόνια για να αποφανθεί οριστικά αν διεξάγεται γενοκτονία. Οι αντιδράσεις Ισραήλ-Χαμάς.

Διεθνές Δικαστήριο: Διατάσσει το Ισραήλ να λάβει μέτρα αποτροπής γενοκτονίας

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις βλάβες στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, κρίνοντας επί μιας πολιτικά εκρηκτικής υπόθεσης μετά την κίνηση της Νότιας Αφρικής να κατηγορήσει το Τελ Αβίβ ότι διαπράττει γενοκτονία στον θύλακα.

Οπως ανακοινώθηκε, η 17μελής επιτροπή των δικαστών αποφάσισε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για την πρόληψη και την τιμωρία της υποκίνησης σε γενοκτονία, καθώς και για την παροχή βασικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η σημερινή απόφαση, σημειώνουν οι Financial Times, αφορά μόνο το αίτημα της Νότιας Αφρικής για εφαρμογή έκτακτων μέτρων κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Η τελική απόφαση σχετικά με τον ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία είναι πιθανό να απαιτήσει χρόνια.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει με άμεση ισχύ ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις δεν θα διαπράξουν καμία από τις ακόλουθες ενέργειες: να σκοτώσει Παλαιστίνιους ή να προκαλέσει σοβαρές σωματικές ή ψυχικές βλάβες.

Προχωρά σε άλλο μέτρο λέγοντας: «Το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να αποτρέψει και να τιμωρήσει την άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας σε σχέση με τα μέλη της παλαιστινιακής ομάδας».

Το Ισραήλ πρέπει να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να παρέχονται βασικές υπηρεσίες και ανθρωπιστικά μέτρα, συμπλήρωσε, ωστόσο δεν έφτασε μέχρι του σημείου να ζητήσει άμεση κατάπαυση πυρός.

Το δικαστήριο κάλεσε επίσης τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις να αφήσουν ελεύθερους όλους τους ομήρους που κρατούν.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν προδικάζει τη μεταγενέστερη απόφαση για το θέμα της γενοκτονίας, σημείωσε η δικαστής.

Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά της Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς, αφού το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε το Τελ Αβίβ να λάβει μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων, χωρίς όμως να ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα.

Την εξέλιξη αυτή ο Νετανιάχου αποκάλεσε νίκη για το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «ψευδείς και εξωφρενικές» τις καταγγελίες περί γενοκτονίας που διατυπώθηκαν νωρίτερα από τη Νότια Αφρική, μεταδίδουν οι Financial Times.

«Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει εγγενές δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε. «Η άθλια προσπάθεια να αρνηθεί κανείς στο Ισραήλ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα είναι κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους και δικαίως απορρίφθηκε».

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα «συνεχίσει να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια και να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τους αμάχους μακριά από τον κίνδυνο, ακόμη και όταν η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες».

«Χάγη και κουραφέξαλα»

Η απόφαση ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος φάνηκε να χλευάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Χάγη και κουραφέξαλα», έγραψε ο υπουργός στο X, ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που κάνει κάποιο σχόλιο μετά το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου.

Χαμάς: Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης συμβάλλει στην «απομόνωση» του Ισραήλ

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και εκθέτει τα εγκλήματά του στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

«Ζητάμε να αναγκαστεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συνάδει με τις θέσεις μας για Γάζα η απόφαση της Χάγης

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνάδει με τη θέση της Ουάσινγκτον ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να διασφαλίσει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθεί, ανέφερε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι κατηγορίες περί γενοκτονίας είναι αβάσιμες και σημειώνουμε ότι το Δικαστήριο δεν απεφάνθη περί γενοκτονίας, ούτε ζήτησε μια κατάπαυση του πυρός στην απόφασή του και ζήτησε την άνευ όρων, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Η ΕΕ καλεί τις δύο πλευρές να συμμορφωθούν 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως περιμένει από το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμμορφωθούν πλήρως με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. 

«Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικές για τα μέρη και πρέπει να συμμορφωθούν μ' αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους», ανέφερε σε ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερντογάν: Χαιρετίζω την απόφαση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη στην εξής δήλωση μετά την έκκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης προς το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την είσοδο στην περιοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας:

«Θεωρώ πολύτιμη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με τις απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα και την χαιρετίζω. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αθώων Παλαιστινίων πολιτών δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή, η οποία είναι δεσμευτική για τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης (σ.σ. για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος) κατά της Γενοκτονίας, θα θέσει τέλος στις επιθέσεις του Ισραήλ που γίνονται χωρίς διακρίσεις σε βάρος γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και να συμπαραστεκόμαστε στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v