Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρέσβης ΗΠΑ στην Αγκυρα: Θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα το θέμα των F-16

Mε τον ίδιο τρόπο που το τουρκικό Κοινοβούλιο λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξετάζει τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις, σημειώνει με νόημα.

Πρέσβης ΗΠΑ στην Αγκυρα: Θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα το θέμα των F-16

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, είπε ότι η έγκριση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανοίγει το δρόμο για συνεργασία και συνεννόηση των ΗΠΑ με την Τουρκία σε άλλους τομείς, ενώ για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία δήλωσε αισιόδοξος ότι η διαδικασία στο αμερικανικό Κογκρέσο θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα.

Η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σημαίνει πολλά για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης μιλώντας στη γνωστή δημοσιογράφο Χαντέ Φιράτ της τουρκικής Hurriyet. Αναφερόμενος δε στη μελλοντική πορεία των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων έκανε λόγο για μια σπουδαία στιγμή και μια νέα εποχή.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ είναι ένας πολύ επιτυχημένος οργανισμός εδώ και πολλά χρόνια και τώρα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Όσον αφορά τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ αφοσιωμένες στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Είναι λοιπόν σπουδαίο που συνέβη αυτό και νομίζω ότι ανοίγει το δρόμο για συνεργασία και συνεννόηση σε άλλους τομείς όπως ποτέ άλλοτε. Είναι λοιπόν μια σπουδαία στιγμή και μια νέα εποχή».

Ερωτηθείς για το θέμα της πώλησης στην Τουρκία των μαχητικών F-16 ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως «με τον ίδιο τρόπο που το (σ.σ. τουρκικό) Κοινοβούλιο λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξετάζει τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις και έχει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία».

Μετά και την επιστολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Κογκρέσο, για την πρόθεσή της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση, ο Τζεφ Φλέικ περιέγραψε τη μετέπειτα διαδικασία ως εξής: «Η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώνει το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση στρατιωτικού υλικού. Εάν το Κογκρέσο δεν προβάλει αντιρρήσεις, η πώληση πραγματοποιείται. Ως εκ τούτου, πιθανότατα δεν θα δούμε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Θα υπάρξει ψηφοφορία μόνο αν υπάρξει αντίθεση. Έτσι, είναι ικανοποιητικό, και συχνά μιλάω με τους παλιούς μου φίλους στο Κογκρέσο, και προφανώς αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι ικανοποιητικό, αλλά φυσικά η κατάσταση με την πώληση είναι στη δικαιοδοσία του Κογκρέσου και θα το εξετάσουν». Στο σημείο αυτό απάντησε καταφατικά στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν είναι αισιόδοξος.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας μπορεί να διαφέρουν, σε μία σαφή αναφορά για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι δύο πλευρές την παρουσία στη βόρεια Συρία της κουρδικής πολιτοφυλακής, με την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις συνεργάζονται στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ αντιθέτως η Αγκυρα τη θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, προέκταση του «Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν» (ΡΚΚ) που δρα κατά της Τουρκίας.

«Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να μην συμφωνούμε πάντα με την Τουρκία σε όλα. Αλλά οι στόχοι μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας συμπίπτουν σε πολλούς τομείς. Όταν υπάρχει διάσταση απόψεων, επιδιώκουμε να την αντιμετωπίσουμε μέσω του συντονισμού. Η γνώμη μου είναι ότι οι διαδικασίες αυτές θα βελτιωθούν περαιτέρω από εδώ και στο εξής. Όπως είπα προηγουμένως, μπορεί να μην συμφωνούμε πάντα για την καταπολέμηση του "Ισλαμικού Κράτους", αλλά βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο σε πολύ σημαντικά θέματα σχετικά με την ανάγκη μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στον ρόλο της Τουρκίας στον συνασπισμό κατά του "Ισλαμικού Κράτους". Μπορεί να έχουμε διαφορές απόψεων ενώ αγωνιζόμαστε για τον ίδιο στόχο, στο ίδιο πεδίο και προσπαθούμε να εξαλείψουμε αυτές τις διαφορές απόψεων» επισήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη συνεργασία στο μέλλον.

«Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η δική μας συμμετοχή στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι έχουμε κοινές ανάγκες ασφαλείας και στόχους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και επικαλύπτονται. Έτσι, ναι, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό σε αυτό το θέμα» ανέφερε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v