Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το καλύτερο σχέδιο για την προετοιμασία μιας πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2025 είναι η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς της Ευρώπης.
«Η καλύτερη άμυνα, αν έτσι θέλουμε να το δούμε, είναι η επίθεση», είπε η Λαγκάρντ σε πάνελ στο Νταβός. «Για να επιτεθείς σωστά, πρέπει να είσαι δυνατός στο εσωτερικό. Επομένως, το να είσαι ισχυρός σημαίνει να έχεις μια ισχυρή, βαθιά αγορά, να έχεις μια πραγματική ενιαία αγορά».
Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε να σχολιάσει συγκεκριμένα τη νομισματική πολιτική κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της σήμερα Παρασκευή για τις οικονομικές προοπτικές, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει εισέλθει σε «blackout period» (όπου δεν επιτρέπονται σχόλια για τη νομισματική πολιτική), ενόψει της συνεδρίασης της επόμενης εβδομάδας.
Οι προοπτικές υποχώρησης του πληθωρισμού και η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου προσφέρουν κάποια ενθάρρυνση για τους επενδυτές παρά το σκηνικό του πολέμου και του λαϊκισμού, συμφώνησαν η επικεφαλής της ΕΚΤ και οι συνομιλητές της.
Η πρόεδρος τη ΕΚΤ υπογράμμισε ότι υπάρχει σταδιακή ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου, το οποίο απομακρύνεται σιγά σιγά από την ανισορροπία μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών που παρατηρήθηκε το 2021 και το 2022 και προχωρά προς την εξομάλυνση.
Oπως σημειώνει το Bloomberg, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας επεσήμανε ότι οι παγκόσμιες οικονομίες πέρασαν σε μια φάση ομαλοποίησης το 2023, αλλά τώρα κινούνται προς μια περίοδο αυτής που αποκαλεί «μη κανονικότητα». Αυτό, πρόσθεσε, έχει να κάνει με τρία πράγματα: Ασθενέστερη κατανάλωση, μείωση του πληθωρισμού και άνοδο του εμπορίου μετά τη μαζική διαταραχή.
«Τον Οκτώβριο, είχαμε εμπορικούς αριθμούς που, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, ήταν αυξημένοι», είπε η Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι «ο τρόπος διεξαγωγής των εμπορικών συναλλαγών αλλάζει επίσης».
Η Λαγκάρντ είπε ότι πέρυσι μπορούσε να παρατηρηθεί θετική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, με πτώση των ρυθμών τόσο στον ονομαστικό όσο και στον δομικό πληθωρισμό.
H πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η κατανάλωση εξακολουθεί να αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά ότι αυτός ο ούριος άνεμος εξασθενεί. Με τις αγορές εργασίας λιγότερο σφιχτές και τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις να πέφτουν, «η κατανάλωση δεν είναι τόσο ισχυρή όσο παλιά», είπε η Λαγκάρντ, σύμφωνα με το FX Street.
Πότε θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ, τι λένε οικονομολόγοι
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρίνει επιτυχώς πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να καταρρεύσει η οικονομία, σύμφωνα με αναλυτές που εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg είναι βέβαιοι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα περιμένουν πολύ, ούτε θα ενεργήσουν πολύ νωρίς -αφού κατηγορήθηκαν ευρέως για καθυστέρηση στην ανταπόκριση στο σοκ του πληθωρισμού.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν τέσσερις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο κόστος δανεισμού φέτος και άλλες τρεις το 2025 -οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25%. Δεν αναμένονται αλλαγές την επόμενη εβδομάδα, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, ασπάστηκαν ρητά αυτή την εβδομάδα την ιδέα μιας καλοκαιρινής μείωσης των επιτοκίων, ενώ οι traders αγνόησαν τις αντιδράσεις της ίδιας και των συναδέλφων της ενάντια στα στοιχήματά τους ότι η νομισματική χαλάρωση θα ξεκινήσει την άνοιξη.
Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν η Λαγκάρντ είναι έτοιμη να αυξήσει την πιθανότητα μιας αρχικής περικοπής γύρω στα μέσα του έτους στην επίσημη καθοδήγηση της ΕΚΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο εγκατέλειψε αυτή την πολιτική τον Ιούλιο, καθώς πλησίαζε στο τέλος του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, επιμένοντας ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα εξαρτώνται από τα updates της οικονομικής υγείας της ευρωζώνης.
Οι αναλυτές είναι διχασμένοι.
«Εξαρτάται από το αν μπορεί ήδη να βρεθεί συμβιβασμός για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης κίνησης ή αν οι απόψεις διαφέρουν πάρα πολύ για να παρακάμψουμε την προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και να πάμε με την προσέγγιση κατά συνεδρίαση», δήλωσε ο Luca Mezzomo της Intesa Sanpaolo.
Η Ulrike Kastens, οικονομολόγος στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων DWS, αναμένει από την ΕΚΤ να «επιμείνει σε μεγάλο βαθμό» στα μηνύματα που έστειλε τον Δεκέμβριο, ενώ ο Andrew Kenningham της Capital Economics δεν είναι επίσης πεπεισμένος ότι η Λαγκάρντ είναι έτοιμη να δώσει περισσότερη σαφήνεια.
«Η πρόκληση είναι να εξισορροπηθεί η επιθυμία της ΕΚΤ να απωθήσει την τιμολόγηση της αγοράς για πρώτη μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο, αλλά ταυτόχρονα να παραμείνει στη γραμμή ότι η ΕΚΤ δεν παρέχει μελλοντικό προσανατολισμό (forward guidance) και παραμένει εξαρτώμενη από τα δεδομένα», είπε.
Ενώ για αρκετούς οικονομολόγους το καλοκαίρι αναδεικνύεται ως η εποχή για την πρώτη μείωση επιτοκίων -ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν και ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ είναι μεταξύ εκείνων που επιλέγουν αυτό το χρονοδιάγραμμα-, υπάρχει ακόμα χώρος για διαφωνίες, έστω και μόνο επειδή η σεζόν στην Ευρώπη καλύπτει γενικά τρεις συνεδριάσεις της ΕΚΤ, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.
«Δεν μας είναι αδιάφορη η άποψη ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει τις περικοπές τον Ιούνιο», δήλωσε ο Bas van Geffen, ανώτερος αναλυτής μακροοικονομικών υπηρεσιών στη Rabobank. «Ταυτόχρονα, η τιμολόγηση της αγοράς έχει κάνει πολλά για να διευκολύνει την αποτελεσματική πολιτική. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να προβλέπουμε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο προς το παρόν».
Ταυτόχρονα, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων αναλυτών λένε ότι προβλέπουν μια καθυστέρηση στην έναρξη του επόμενου σκέλους του QT. Ερωτηθέντες τι θα μπορούσε να εμποδίσει τη μερική διακοπή των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας PEPP της εποχής Covid -που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο-, ανέφεραν τα περισσότερα εξωτερικά σοκ και τις εντάσεις στην αγορά ομολόγων, είτε στη ζώνη του ευρώ είτε σε μια μεμονωμένη χώρα.