Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπημα του Ιράν κατά σουνιτικής οργάνωσης μέσα στο Πακιστάν

Στο στόχαστρο της Τεχεράνης η οργάνωση Jaish al-Adl. Σφοδρή αντίδραση από το Πακιστάν, προειδοποιεί με «σοβαρές συνέπειες». Η Κίνα ζητά "αυτοσυγκράτηση".

Χτύπημα του Ιράν κατά σουνιτικής οργάνωσης μέσα στο Πακιστάν

Το Πακιστάν καταδίκασε μια ιρανική αεροπορική επιδρομή εντός των συνόρων του, που σκότωσε δύο παιδιά, χαρακτηρίζοντάς την «απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου του» και προειδοποιώντας για αντίποινα.

Το Ιράν είπε ότι χρησιμοποίησε «πυραύλους ακριβείας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», για να καταστρέψει δύο προπύργια της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης Jaish al-Adl, γνωστή στο Ιράν ως Jaish al-Dhulm, στην περιοχή Koh-e-Sabz της νοτιοδυτικής επαρχίας Balochistan του Πακιστάν. Την είδηση μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim, επισημαίνει το CNN.

Η επίθεση έρχεται μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία τη Δευτέρα, στην τελευταία κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, όπου ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι η επίθεση στο έδαφός του σκότωσε «δύο αθώα παιδιά» και προειδοποίησε το Ιράν για «σοβαρές συνέπειες». Περιέγραψε την αεροπορική επιδρομή ως «απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου του από το Ιράν… εντός πακιστανικού εδάφους».

«Είναι ακόμη πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτή η παράνομη πράξη έλαβε χώρα παρά την ύπαρξη πολλών καναλιών επικοινωνίας μεταξύ Πακιστάν και Ιράν», ανέφερε το υπουργείο. 

Μετά το χτύπημα, το Πακιστάν, μια πυρηνική δύναμη, προχώρησε σε «σθεναρή διαμαρτυρία» σε ανώτερο αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν στην Τεχεράνη και κάλεσε τον επιτετραμμένο του Ιράν, λέγοντας ότι «η ευθύνη για τις συνέπειες θα βαρύνει καθαρά το Ιράν». Αργότερα έκανε γνωστό ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη.

Η μαχητική οργάνωση Jaish al-Adl αργά την Τρίτη δήλωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν χρησιμοποίησαν έξι επιθετικά drones και έναν αριθμό ρουκετών για να καταστρέψουν δύο σπίτια όπου ζούσαν τα παιδιά και οι γυναίκες των μαχητών της.

Τον περασμένο μήνα, το Ιράν κατηγόρησε τους μαχητές της Jaish al-Adl ότι εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα στην ιρανική επαρχία Σιστάν και Μπαλουχιστάν, επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11 Ιρανών αστυνομικών, σύμφωνα με το Tasnim.

Η Jaish al-Adl, ή Στρατός της Δικαιοσύνης, είναι μια αυτονομιστική μαχητική ομάδα που δρα και στις δύο πλευρές των συνόρων και έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων. Δηλωμένος στόχος της είναι η ανεξαρτησία της επαρχίας Σιστάν και Μπαλουχιστάν του Ιράν.

Το Πεκίνο, το οποίο διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Ισλαμαμπάντ και την Τεχεράνη, απηύθυνε σήμερα έκκληση "για αυτοσυγκράτηση" μετά το αεροπορικό πλήγμα στο Πακιστάν που αποδόθηκε στο Ιράν, από το οποίο σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

"Καλούμε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις εντάσεις και να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας", σχολίασε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Μάο Νινγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v