Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ σε ναυτιλιακές: Αποφύγετε την Ερυθρά Θάλασσα

Η διεθνής ναυτιλιακή ένωση Bimco, μετά και την ένωση δεξαμενόπλοιων, επικαλείται προειδοποίηση των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων ώστε τα πλοία της εμπορικής ναυτιλίας να αποφεύγουν μια από τις ζωτικότερες διαδρομές για το παγκόσμιο εμπόριο.

ΗΠΑ σε ναυτιλιακές: Αποφύγετε την Ερυθρά Θάλασσα

Οι ΗΠΑ προτρέπουν τις ναυτιλιακές εταιρείες να παρακάμπτουν την Ερυθρά Θάλασσα, μετά τον βομβαρδισμό της Υεμένης από τις δυνάμεις του συνασπισμού με τη Βρετανία, ενώ ακόμη ένας πύραυλος έπληξε σκάφος στη θαλάσσια διαδρομή ύψιστης σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Η προειδοποίηση ασφαλείας, την οποία κοινοποίησε η διεθνής ναυτιλιακή ένωση Bimco, επικαλείται συμβουλές από την Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ. Η τρέχουσα αστάθεια, επισημαίνει, θα μπορούσε να διαρκέσει «για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα». Η ναυτιλιακή βιομηχανία είχε ήδη προειδοποιηθεί την Παρασκευή να παρακάμπτει την Ερυθρά, αλλά ορισμένες οδηγίες πρότειναν παύση μόνο τριών ημερών.

Οι δυνάμεις ΗΠΑ και Βρετανίας βομβάρδισαν στόχους στην Υεμένη τις τελευταίες μέρες, μετά από σειρά επιθέσεων σε εμπορικά πλοία από αντάρτες Χούθι, που έθεσαν στο στόχαστρό τους πλοία που με κάποιο τρόπο συνδέονται με το Ισραήλ.

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού και η Bimco συνεχίζουν να συνιστούν στις ναυτιλιακές εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποφύγουν τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις στην περιοχή», ανέφερε η ένωση.

Το βρετανικό Ναυτικό ανέφερε νωρίτερα ότι ένα πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο περίπου 95 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν. Πρόκειται για πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, σύμφωνα με την Ambrey Analytics, το οποίο παρά την εκδήλωση πυρκαγιάς παρέμεινε αξιόπλοο.

Την Παρασκευή, πολλές εταιρείες δεξαμενόπλοιων δήλωσαν ότι θα σταματούσαν τις διελεύσεις από την περιοχή.

Η Bimco με έδρα τη Δανία αντιπροσωπεύει πλοιοκτήτες και ναυτιλιακές εταιρείες, με 2.000 μέλη σε 130 χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v