Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Η Τουρκία εντείνει τη λογοκρισία στο διαδίκτυο ενόψει εκλογών

Εγγραφα που είδαν οι Financial Times δείχνουν ότι η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών της Τουρκίας (BTK) είπε στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου πριν από ένα μήνα να περιορίσουν την πρόσβαση σε περισσότερες από δώδεκα δημοφιλείς υπηρεσίες εικονικού ιδιωτικού δικτύου.

FT: Η Τουρκία εντείνει τη λογοκρισία στο διαδίκτυο ενόψει εκλογών

Η Τουρκία κλιμακώνει τη λογοκρισία της στο Διαδίκτυο λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan περιορίζει περαιτέρω τις πολιτικές ελευθερίες, γράφουν οι FT.

Πιο συγκεκριμένα, έγγραφα που είδαν οι Financial Times δείχνουν ότι η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών της Τουρκίας (BTK) είπε στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου πριν από ένα μήνα να περιορίσουν την πρόσβαση σε περισσότερες από δώδεκα δημοφιλείς υπηρεσίες εικονικού ιδιωτικού δικτύου.

Ταυτόχρονα, ο ιστότοπος μέσων κοινωνικής δικτύωσης X είπε αυτή την εβδομάδα ότι «ανέλαβε δράση» κατά 15 αναρτήσεων ως αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης. Ο Χ είπε ότι θα αντιμετώπιζε απαγόρευση στην Τουρκία αν δεν συμμορφωνόταν με την εντολή.

Επισημαίνεται ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις κατά του διαδικτυακού περιεχομένου, που πραγματοποιούνται ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου, έχουν τροφοδοτήσει την ανησυχία ότι η κυβέρνηση φιμώνει περαιτέρω τις ανεξάρτητες πηγές ειδήσεων και πληροφοριών στη χώρα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας εκφράζουν τον φόβο ότι ο Erdogan, ηγέτης της Τουρκίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κάνει βήματα πίσω σε ό,τι αφορά τα πρότυπα δημοκρατικής διακυβέρνησης. «Οι ευρέως διαδεδομένοι αποκλεισμοί VPN λαμβάνουν χώρα μόνο στα πιο αυταρχικά καθεστώτα», δήλωσε ο Andy Yen, διευθύνων σύμβουλος του Proton VPN, μιας από τις υπηρεσίες που στοχοποιήθηκαν από τη ρυθμιστική αρχή του Διαδικτύου της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει περιορίσει στο παρελθόν ορισμένα VPN, μεταξύ άλλων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan. Τα VPN – τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να δρομολογούν διαδικτυακή κίνηση μέσω μιας κρυπτογραφημένης εικονικής σήραγγας – χρησιμοποιούνται ευρέως στην Τουρκία και σε πολλές άλλες χώρες για να παρακάμψουν τη λογοκρισία και να κάνουν πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τα άτομα να παρακολουθούν τη δραστηριότητα περιήγησης. Μεταξύ των χωρών με τους πιο αυστηρούς ελέγχους στα VPN είναι η Κίνα, όπου οι χρήστες του Διαδικτύου προσπαθούν να παρακάμψουν το «Μεγάλο Τείχος προστασίας» που χωρίζει το εξαιρετικά λογοκριμένο εγχώριο διαδίκτυο από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ενώ τα VPN χρησιμοποιούνται στα πιο προχωρημένα, τεχνολογικά , στρώματα της τουρκικής κοινωνίας, πολλοί Τούρκοι δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ τέτοιες υπηρεσίες και βασίζονται σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και την τηλεόραση που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος ή ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση. «Η χρήση του VPN δεν είναι εγκληματική δραστηριότητα – οι άνθρωποι βασίζονται σε αυτό για να εξασφαλίσουν τις επικοινωνίες τους», δήλωσε ο Yaman Akdeniz, συνιδρυτής της Τουρκικής Ένωσης Ελευθερίας της Έκφρασης (IFÖD), μιας ομάδας δικαιωμάτων. Η Τουρκία έχει κινηθεί στο παρελθόν για να περιορίσει ορισμένα VPN, μεταξύ άλλων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του Erdogan. Ωστόσο, ο Akdeniz είπε ότι τα τελευταία μέτρα ήταν και πιο διαδεδομένα και πιο αποτελεσματικά από ό,τι στο παρελθόν, καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών έπρεπε να αναφέρουν την πρόοδό τους στον αποκλεισμό των υπηρεσιών.

Τα μέτρα του BTK έρχονται μετά από μια απότομη αύξηση του αριθμού των ξένων και εγχώριων ιστοσελίδων που λογόκριναν ή έκλεισαν οι τουρκικές αρχές τα τελευταία χρόνια. Επισημαίνεται ειδικότερα ότι οι λογοκριτές της Τουρκίας προσπαθούν να αποκλείσουν ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων ιστοσελίδων ορισμένων παρόχων ειδήσεων, όπως η Φωνή της Αμερικής και η Deutsche Welle, καθώς και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βίντεο στο YouTube. Τα λογοκριμένα θέματα ποικίλλουν ευρέως, αλλά περιλαμβάνουν άρθρα που επικρίνουν τον Erdogan και την οικογένειά του, φιλοκουρδικούς και αντιπολιτευόμενους ιστότοπους και υλικό που θεωρείται άσεμνο ή εγκληματικό, προσθέτει η εφημερίδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v