Διμέτωπος Πεκίνου εναντίον Ουάσιγκτον-Τόκιο με επίδικο την Ταϊβάν

Η Κίνα καταδικάζει τους αμερικανικούς και ιαπωνικούς πανηγυρισμούς υπέρ του αυτονομιστή Λάι Τσινγκ-τε στο διαφιλονικούμενο νησί, καθώς «σπάνε τις διεθνείς συμφωνίες». Δύσκολη θητεία περιμένει τον νικητή, απέναντι σ' ένα φιλοκινεζικό κοινοβούλιο.

Διμέτωπος Πεκίνου εναντίον Ουάσιγκτον-Τόκιο με επίδικο την Ταϊβάν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας «καταδικάζει έντονα» τη δήλωση των ΗΠΑ για τις εκλογές στην Ταϊβάν, μετά τα συγχαρητήρια της Ουάσινγκτον στον Λάι Τσινγκ-τε για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στο νησί, το οποίο το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

Η δήλωση των ΗΠΑ «στέλνει ένα βαθιά εσφαλμένο μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν"», υπογράμμισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το καταδικάζουμε έντονα και αντιτιθέμεθα σθεναρά», πρόσθεσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν συνεχάρη τον Λάι Τσινγκ-τε για τη νίκη του στις εκλογές.

Τα σχόλια του Μπλίνκεν παραβιάζουν τη δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα διατηρούν μόνον πολιτιστικούς, οικονομικούς και άλλους ανεπίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν και η Κίνα έχει ήδη προβεί σε επίσημες δηλώσεις στην αμερικανική πλευρά γι' αυτά, σημειώνει επίσης το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στον επίσημο ιστότοπό του.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι ανεπίσημη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα φτάσει σήμερα, επομένη των προεδρικών εκλογών, στην Ταϊβάν.

Η επιτροπή αυτή, αποτελούμενη από τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Στίβεν Χάντλεϊ, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ και την πρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν Λόρα Ροζενμπέργκερ, θα συναντηθεί τη Δευτέρα, με «σειρά κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων και θα μεταφέρει τα συγχαρητήρια του αμερικανικού λαού στην Ταϊβάν για την επιτυχία των εκλογών», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το Ινστιτούτο.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ιαπωνία, εξάλλου, ανακοίνωσε σήμερα ότι «αντιτίθεται σθεναρά» στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα με την οποία συγχαίρει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ταϊβάν.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών χθες Σάββατο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στην Ταϊβάν, η Καμικάουα συνεχάρη τον Λάι για την νίκη του, αποκαλώντας το νησί, που διεκδικείται από το Πεκίνο, ως «εξαιρετικά κρίσιμο εταίρο και σημαντικό φίλο».

Σε απάντηση, η κινεζική πρεσβεία στην Ιαπωνία, χωρίς να αναφέρει τον Λάι ή να αναγνωρίζει τη νίκη του, χαρακτηρίζει τα σχόλια της Καμικάουα ως «σοβαρή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό της πρεσβείας στο WeChat.

«Εκφράζουμε έντονη δυσαρέσκεια και σθεναρή αντίθεση, και έχουμε υποβάλει επίσημες δηλώσεις στην ιαπωνική πλευρά», αναφέρει η πρεσβεία.

Η Ιαπωνία δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα.

Ωστόσο η συμμαχία της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ, τον πιο σημαντικό υποστηρικτή της Ταϊβάν, αλλά και η εγγύτητά της στη νήσο, μαζί με τις πρόσφατες εντάσεις στους δεσμούς της με την Κίνα, ώθησαν το Τόκιο να επιδιώξει στενότερους δεσμούς με την Ταϊπέι.

«Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα εργαστεί προς την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και των ανταλλαγών ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν», αναφέρει η Καμικάουα στη δήλωσή της.

Η κινεζική πρεσβεία σημείωσε επίσης ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να απέχει από το να στέλνει οποιαδήποτε «λάθος μηνύματα» σε δυνάμεις «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», διατύπωση που χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για να αναφερθεί στον Λάι και το πολιτικό του κόμμα, το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP).

Ο Λάι είχε χαρακτηριστεί «σοβαρός κίνδυνος» από το Πεκίνο πριν από τις εκλογές, επειδή το κόμμα του διακηρύσσει ότι το νησί είναι ντε φάκτο ανεξάρτητο. Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της, είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να κάνουν «τη σωστή επιλογή», με τον στρατό της να υπόσχεται να «συντρίψει» οποιαδήποτε διάθεση για ανεξαρτησία.

Ο Λάι δήλωσε ότι θα διατηρήσει το στάτους κβο στις σχέσεις στο Στενό της Ταϊβάν, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «αποφασισμένος να προστατεύσει την Ταϊβάν από τις απειλές και τους εκφοβισμούς της Κίνας».

Δύσκολη η τετραετία για τον Ταϊβανέζο νικητή 

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τσινγκ-τε αναμένεται να αντιμετωπίσει δύσκολη τετραετία στην εξουσία χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς η αντιπολίτευση επιθυμεί την επανεκκίνηση μις αμφιλεγόμενης εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και ενώ το Πεκίνο συχνά πυκνά απειλεί το νησί με στρατιωτική δράση.

Ο Λάι, από το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), κέρδισε το Σάββατο μεν με άνετη διαφορά, αλλά με λιγότερες από τις μισές ψήφους, κι έτσι το κόμμα του έχασε τον έλεγχο του κοινοβουλίου στο οποίο θα πρέπει να βασιστεί για να υπερψηφίζονται νόμοι και δαπάνες.

Ο Λάι αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Μαΐου. Η Κίνα, αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος χθες Σάββατο, επισήμανε τη δική της ανάγνωση: ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι ψήφισαν κατά του Λάι. Το κινεζικό Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν είπε ότι το DPP «δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την κυρίαρχη κοινή γνώμη» για την Ταϊβάν, αν και δεν κατονόμασε τον Λάι, σε αντίθεση με την προεκλογική περίοδο της ψηφοφορίας όταν έκανε τακτικά τον αποκάλεσε επικίνδυνο αυτονομιστή.

Ο Λιν Φέι-φαν, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του DPP, ο οποίος τώρα είναι ανώτερο στέλεχος κομματικού think tank, είπε στο Reuters ότι «ανησυχεί αρκετά» πως η νέα κυβέρνηση θα έχει «πολύ σκληρή» τετραετία, ειδικά σε ζητήματα που σχετίζονται με την Κίνα.

Υπογράμμισε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μαζί σχηματίζουν πλειοψηφία, θα μπορούσαν να εντείνουν τις ανταλλαγές με την Κίνα και να ζητήσουν την επανέναρξη ενός αμφιλεγόμενου εμπορικού συμφώνου, το οποίο η Ταϊβάν εγκατέλειψε πριν από μια δεκαετία υπό το βάρος μαζικών διαδηλώσεων.

Τόσο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, το Kuomintang (KMT), όσο και το μικρό Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν (TPP) έκαναν εκστρατεία για την επανέναρξη του συμφώνου εμπορικών υπηρεσιών.

Κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει εάν θα συνεργαστούν στο κοινοβούλιο, ωστόσο ο πρόεδρος του TPP Κο Γουέν-τζε είπε ότι θα παίξουν τον ρόλο μιας «κρίσιμης μειοψηφίας».

Ο ηττημένος υποψήφιος του φιλοκινεζικού KMT Χου Γιου-ιχ περιορίστηκε να δηλώσει σιβυλλικά ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν την ευθύνη να είναι κόμματα της αντιπολίτευσης».

Η Κίνα φαίνεται πως απορρίπτει το αίτημα του Λάι για συνομιλίες. Το κόμμα του νικητή των ταϊβανέζικων εκλογών, εξάλλου, απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί κυριαρχίας του Πεκίνου, πρεσβεύοντας ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον τους.

Ο Χου Τσιγίν, εξέχων Κινέζος σχολιαστής που διέπρεψε στο παρελθόν ως συντάκτης της δημοφιλούς κρατικής κινεζικής εφημερίδας Global Times, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι, όποιον κι αν ψηφίζουν οι Ταϊβανοί, όταν έρθει η ώρα το νησί θα τεθεί υπό κινεζικό έλεγχο.

«Η δύναμη της ηπειρωτικής χώρας είναι ήδη εδώ και η βούληση 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων να ολοκληρώσουν την επανένωση της χώρας είναι επίσης εδώ. Το ποιος θα κερδίσει τις τοπικές εκλογές της Ταϊβάν δεν είναι σε καμία περίπτωση το πιο σημαντικό πράγμα», έγραψε.

Ο Λάι Ι-τσουνγκ, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Prospect Foundation με έδρα την Ταϊπέι, εκτιμά ότι η Κίνα «θα διατηρήσει μια τεταμένη κατάσταση, χωρίς να οδηγήσει σε σύγκρουση, αλλά κάνοντας δύσκολη τη ζωή του Λάι».

Αντίστοιχα, ο Σου Τζου-γιουν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, κορυφαία δεξαμενή σκέψης της Ταϊβάν, δήλωσε ότι δεν αναμένει καμία στρατιωτική ενέργεια από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τους επόμενους μήνες.

«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι σούπερ ρεαλιστής. Δεν μπορεί να αντέξει τον πολιτικό κίνδυνο».

Ο Βίκτορ Γκάο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σούτσοου της Κίνας, σημειώνει: «Η Κίνα έχει απεριόριστη υπομονή στην προώθηση της ειρηνικής επανένωσης και της μηδενικής ανοχής για οποιαδήποτε ώθηση για ανεξαρτησία της Ταϊβάν», είπε. «Στο τέλος, τη σκανδάλη δεν θα την πατήσει η Κίνα, αλλά όσοι πιέζουν για ανεξαρτησία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v