Η παγκόσμια οικονομία κινείται προς έναν «νέο υπερκύκλο» με κινητήριους μοχλούς την τεχνητή νοημοσύνη και την απανθρακοποίηση, σύμφωνα με τον Πίτερ Οπενχάιμερ, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας για την Ευρώπη στην Goldman Sachs.
«Κινούμαστε ξεκάθαρα σε έναν νέο υπερκύκλο» τόνισε στο CNBC τη Δευτέρα.
Οι υπερκύκλοι ορίζονται ως μεγάλες περίοδοι οικονομικής επέκτασης, οι οποίες συνοδεύονται συχνά από αύξηση του ΑΕΠ, ισχυρή ζήτηση για αγαθά που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές και υψηλά επίπεδα απασχόλησης.
Ο πιο πρόσφατος σημαντικός υπερκύκλος που βίωσε η παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τόνισε ο Οπενχάιμερ. Χαρακτηριστικό του κύκλου αυτού ήταν η αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού προτού ακολουθήσει μια περίοδος υποχώρησης του κεφαλαιακού κόστους, του πληθωρισμού και των επιτοκίων, σημείωσε ο Όπενχάιμερ. Κατά τον προηγούμενο υπερκύκλο εφαρμόστηκαν πολιτικές απορρύθμισης της αγοράς και ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τα γεωπολιτικά ρίσκα μειώθηκαν και η παγκοσμιοποίηση ενισχύθηκε, πρόσθεσε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα πράγματα δεν αναμένεται να εξελιχθούν με αυτή τη σειρά αυτή τη φορά. «Δεν είναι πιθανό να δούμε τα επιτόκια να κινούνται χαμηλότερα με τόσο επιθετικό τρόπο κατά την επόμενη δεκαετία, βλέπουμε κάποιες αντιστάσεις στην παγκοσμιοποίηση και, φυσικά, βλέπουμε αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις» τόνισε.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς είναι μόνο μερικά από τα γεωπολιτικά ρίσκα που έχουν ανησυχήσει τις αγορές τα τελευταία χρόνια.
Αν και οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις θα πρέπει θεωρητικά να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του ρυθμού των αποδόσεων των επενδύσεων, υπάρχουν δυνάμεις που θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο, συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη και η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, σημείωσε ο Οπενχάιμερ.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμη στα αρχικά της στάδια, εξήγησε, ωστόσο, καθώς χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως βάση για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «θετικό αποτέλεσμα» για τις μετοχές, είπε.
Το καυτό θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και της παραγωγικότητας, που συχνά συμβαδίζει με τις συζητήσεις και τις ανησυχίες σχετικά με την αντικατάσταση θέσεων εργασίας, πιθανότατα θα επηρεάσει την οικονομία.
«Το δεύτερο πράγμα είναι ότι [δεν έχουμε δει ακόμη, και νομίζω ότι είμαστε σχετικά θετικοί ότι θα δούμε, [είναι] μια βελτίωση στην παραγωγικότητα λόγω των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να είναι θετικές για την ανάπτυξη και φυσικά για περιθώρια», είπε ο Οπενχάιμερ.