Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουντώνει η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ, Γκαντζ κατά Νετανιάχου

Ο υπουργός καλεί τον πρωθυπουργό να διαλέξει μεταξύ ενότητας ή πολιτικού παιχνιδιού. Η θυελλώδης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και οι επιθέσεις στην ηγεσία του στρατού.

Φουντώνει η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ, Γκαντζ κατά Νετανιάχου

Ο υπουργός Μπένι Γκαντζ κάλεσε χθες τον Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.) να επιλέξει μεταξύ ενότητας ή πολιτικού παιχνιδιού, καθώς οι ρωγμές διευρύνθηκαν στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που συγκροτήθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς.

Η προειδοποίηση Γκαντζ ήρθε καθώς κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι επέτρεψε σε δεξιούς υπουργούς να επιτεθούν επανειλημμένα στον αρχηγό του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων Χέρτσι Χαλέβι κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αργά την Πέμπτη.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας είχε σκοπό να συζητήσει τον σχεδιασμό για τη διοίκηση της Γάζας μετά τον πόλεμο με την Χαμάς, αλλά κατέληξε σε μια οργισμένη σύγκρουση μεταξύ υπουργών και στρατιωτικών.

Υποστηρίζοντας ότι ο Νετανιάχου ήταν υπεύθυνος για τις άσχημες εικόνες, ο Γκαντζ είπε ότι εναπόκειται πλέον στον πρωθυπουργό να διορθώσει το λάθος. «Το υπουργικό συμβούλιο έπρεπε να συζητήσει στρατηγικές διαδικασίες που θα επηρεάσουν τη συνέχιση της εκστρατείας και την ασφάλειά μας στο μέλλον. Αυτό δεν συνέβη και ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για αυτό», επεσήμανε. «Είναι δική του ευθύνη να το διορθώσει και να επιλέξει μεταξύ ενότητας και ασφάλειας ή της πολιτικής. Εάν αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι η ασφάλεια και η ενότητα, τότε πρέπει να πραγματοποιήσουμε την ουσιαστική συνάντηση για τη συνέχιση των μαχών και σύντομα».

Ο Γκαντζ παραδέχτηκε ότι οι υπουργοί υποτίθεται ότι υποβάλλουν ερωτήσεις και αμφισβητούν τις πληροφορίες που τους παρέχονται από τους στρατιωτικούς στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, αλλά «αυτό που συνέβη χθες ήταν μια επίθεση με πολιτικά κίνητρα εν μέσω πολέμου».

«Έχω συμμετάσχει σε πολλές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Τέτοια συμπεριφορά δεν έχει συμβεί ποτέ και δεν πρέπει να συμβεί», είπε.

Ο Γκαντζ, ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας - ο οποίος συμφώνησε να ενταχθεί προσωρινά στην κυβέρνηση λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου - φάνηκε επίσης να στρέφεται κατά του Νετανιάχου, ο οποίος αρνήθηκε να παραδεχτεί οποιαδήποτε πραγματική ευθύνη για τις αποτυχίες που κατέστησαν δυνατή την επίθεση της Χαμάς.

Η έκκληση του Γκαντζ προς τον Νετανιάχου να επιλέξει μεταξύ ασφάλειας και πολιτικής ανανέωσε τις εικασίες ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας σκέφτεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Όπως ήξερα πότε να μπω, θα ξέρω και πότε να φύγω», είπε όταν ρωτήθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v