Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εμφύλιος» μεταξύ υπουργών και στρατού στο Ισραήλ

Σειρά υπουργών επιτέθηκε στον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού. Βαριές κουβέντες και φωνές που ακούστηκαν μέχρι έξω. Αρον άρον διέκοψε τη συνεδρίαση ο Νετανιάχου.

«Εμφύλιος» μεταξύ υπουργών και στρατού στο Ισραήλ

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης μετατράπηκε σε ανοικτή αντιπαράθεση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και στρατού μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, αρκετοί υπουργοί επιτέθηκαν σε εκπροσώπους του Ισραηλινού Στρατού (IDF) που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του επιτελείου Herzi Halevi.

Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, ο Υπουργός Μεταφορών Miri Regev και ο Υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας David Amsalem εξέφρασαν την οργή για το γεγονός ότι ο IDF σχεδίαζε, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει αξιωματούχους που είχαν υποστηρίξει την Αποδέσμευση από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 σε έρευνα για τα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Σε κάποιο σημείο, ο υπουργός Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου Benny Gantz φώναξε στους υπουργούς που επιτέθηκαν στον αρχηγό του επιτελείου λέγοντας «Αυτή είναι μια επαγγελματική έρευνα, τι σχέση έχει με την Απεμπλοκή; Ο αρχηγός του επιτελείου διεξάγει για γ@μ@μένη έρευνα για το τι συνέβη τώρα για να εξυπηρετήσει τους στόχους του πολέμου και την ικανότητά μας να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση στο βορρά. Αυτή δεν είναι μια εθνική έρευνα».

Ένας από τους υπουργούς είπε στο KAN news ότι «ήταν μια άθλια συζήτηση που οδηγήθηκε σε έκρηξη. Επιτέθηκαν στον στρατό. Μερικά ανώτερα στελέχη από τον χώρο της άμυνας έφυγαν στη μέση». Ένας άλλος υπουργός δήλωσε ότι «μας είπαν ότι άκουσαν τις κραυγές των υπουργών έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων».

«Είναι ντροπή αυτό που συνέβη εκεί. Μπορείς να επικρίνεις τον στρατό, αλλά επιτέθηκαν στον αρχηγό του επιτελείου προσωπικά και ατελείωτα. Πρέπει να σκεφτούμε εάν αυτό το φόρουμ αξίζει να λαμβάνει αποφάσεις για την ασφαλεία μας. Δεν Θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί όταν οι στρατιώτες μας στο πεδίο μάθουν τι συνέβη εκεί και πώς επιτέθηκαν στον αρχηγό του επιτελείου τους», είπε ένας άλλος υπουργός στο KAN.

Τελικά, ο πρωθυπουργός διέκοψε τη συνάντηση, λέγοντας στον Halevi «μερικές φορές χρειάζεται να ακούσεις τους υπουργούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v