Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άκυρη η συμφωνία Αιθιοπίας-Σομαλιλάνδης λέει η Σομαλία

Η Σομαλία ανακοίνωσε ότι θα υπερασπιστεί το έδαφός της «με όλα τα νόμιμα μέσα» και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αιθιοπία για διαβουλεύσεις σχετικά με τη συμφωνία της Σομαλιλάνδης.

Άκυρη η συμφωνία Αιθιοπίας-Σομαλιλάνδης λέει η Σομαλία

Το υπουργικό συμβούλιο της Σομαλίας ανακοίνωσε σήμερα πως η συμφωνία, που υπέγραψε η αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης με την Αιθιοπία, η οποία της επιτρέπει να χρησιμοποιεί το λιμάνι Μπερμπέρα στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι άκυρη και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής.

Η Σομαλία ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπερασπιστεί το έδαφός της «με όλα τα νόμιμα μέσα» και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αιθιοπία για διαβουλεύσεις σχετικά με τη συμφωνία της Σομαλιλάνδης.

«Η Σομαλιλάνδη αποτελεί τμήμα της Σομαλίας με βάση το σομαλικό σύνταγμα και η Σομαλία θεωρεί το μέτρο αυτό κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ενότητάς της», αναφέρει η ανακοίνωση της σομαλικής κυβέρνησης και συνεχίζει: «Σε απάντηση, η σομαλική κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από την Αιθιοπία για διαβουλεύσεις».

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη χώρα, δεν θα επιτρέψουμε ούτε σπιθαμή γης, θάλασσας ή ουρανού να παραβιαστεί», είπε ακόμη ο Σομαλός πρωθυπουργός Χάμζα Άμπντι Μπάρε.

Η Σομαλία κάλεσε επίσης τον ΟΗΕ, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον περιφερειακό σχηματισμό της Ανατολικής Αφρικής, την IGAD, μεταξύ άλλων, «να υπερασπιστούν το δικαίωμα της Σομαλίας να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της και να υποχρεώσουν την Αιθιοπία να συμμορφωθεί προς τους διεθνείς νόμους».

Η περίκλειστη Αιθιοπία εξαρτάται από το γειτονικό Τζιμπουτί για το μεγαλύτερο μέρος του θαλάσσιου εμπορίου της.

Η συμφωνία που υπεγράφη χθες, Δευτέρα, στην Αντίς Αμπέμπα από τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπιι Άχμεντ και τον πρόεδρο της Σομαλιλάνδης Μούσε Μπίχι Άμπντι, θα ανοίξει τον δρόμο για επιχειρήσεις του εμπορικού ναυτικού της Αιθιοπίας δίνοντάς της πρόσβαση σε μισθωμένη στρατιωτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ο Ρεντουάν Χουσέιν, σύμβουλος ασφαλείας του Αιθίοπα πρωθυπουργού.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης ως ανεξάρτητου κράτους εν ευθέτω χρόνω.

«Το βήμα της Αιθιοπίας... θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργικό συμβούλιο της Σομαλίας έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση.

Η Σομαλιλάνδη δεν έχει αποκτήσει ευρεία διεθνή αναγνώριση, παρότι κήρυξε την αυτονομία της από τη Σομαλία το 1991. Η Σομαλία λέει πως η Σομαλιλάνδη είναι τμήμα του εδάφους της.

Την περασμένη εβδομάδα το Σομαλικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως η Σομαλία και η Σομαλιλάνδη είχαν συμφωνήσει να επαναλάβουν τις συνομιλίες για την επίλυση των διαφορών τους, έπειτα από μεσολαβητικές προσπάθειες του Τζιμπουτί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v