WSJ: Το δεξί χέρι του Πούτιν πίσω από τη δολοφονία Πριγκόζιν

Ο Ρώσος πρόεδρος ενέκρινε το σχέδιο και η βόμβα σφηνώθηκε στο φτερό του αεροσκάφους... Σκέτη μυθοπλασία, δεν αντέχει σε κριτική, απαντά το Κρεμλίνο. Ποιος είναι και πού αποσκοπεί ο περίφημος Ν. Πατρούσεφ.

WSJ: Το δεξί χέρι του Πούτιν πίσω από τη δολοφονία Πριγκόζιν

Η δολοφονία του πολέμαρχου Γεβγκένι Πριγκόζιν οργανώθηκε από τον Νικολάι Πατρούσεφ, τον στενότερο σύμβουλο ασφαλείας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφει η Wall Street Journal.

Ο Πριγκόζιν -πρώην στενός συνεργάτης του Πούτιν και αφεντικό της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ- σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο, τρεις μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημά του κατά του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, ένας «μικρός εκρηκτικός μηχανισμός σφηνώθηκε κάτω από το φτερό», και πίσω από τη δολοφονία βρίσκεται ο 72χρονος Πατρούσεφ, σκιώδης πρώην αρχηγός της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας FSB. 

Ο 71χρονος Πούτιν τον Οκτώβριο άφησε να εννοηθεί ότι ο Πριγκόζιν και οι συνεργάτες του είχαν κάνει εκτεταμένη χρήση κοκαΐνης και πυροδότησαν χειροβομβίδες στο αεροσκάφος που επέβαιναν.

Υποστήριξε ότι «ανακαλύφθηκαν θραύσματα χειροβομβίδων στα σώματα του νεκρού στο αεροπορικό δυστύχημα».

Ωστόσο, η WSJ επικαλείται πρώην αξιωματικό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών που είπε ότι ο Πατρούσεφ «από το γραφείο του στο κέντρο της Μόσχας έδωσε εντολή στον βοηθό του να προχωρήσει στον σχεδιασμό επιχείρησης για την εξάλειψη του Πριγκόζιν», ο οποίος είχε ηγηθεί του αποτυχημένου ένοπλου πραξικοπήματος κατά του Πούτιν τον Ιούνιο.

Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναφέρουν ότι τα σχέδια «αργότερα επιδείχθηκαν στον Πούτιν και δεν έφερε αντίρρηση». Με άλλα λόγια, έδωσε την έγκρισή του.

Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι ο Πούτιν είχε ανάμειξη σε εντολή δολοφονίας του Πριγκόζιν. Σήμερα υποστήριξε ότι το ρεπορτάζ της WSJ είναι «καθαρή μυθοπλασία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Τέτοιου είδους περιεχόμενο δεν αντέχει σε σχολιασμό».

Η WSJ αναφέρει ότι η βόμβα τοποθετήθηκε στο αεροσκάφος Embraer Legacy 600 πριν την απογείωσή του.

Μεταξύ άλλων, επέβαιναν ο 53χρονος στρατιωτικός διοικητής της Βάγκνερ Ντμίτρι Ούτκιν και η 39χρονη αεροσυνοδός Κριστίνα Ρασπόποβα, η οποία είχε αποκαλύψει στους συγγενείς της ότι για αδιευκρίνιστο λόγο είχε καθυστερήσει η αναχώρηση της πτήσης που μετέφερε τον πολέμαρχο.

Όλοι σκοτώθηκαν όταν το αεροπλάνο ανατινάχθηκε, σε ύψος 28.000 ποδιών, περίπου 30 λεπτά αφότου έφυγε από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη.

Μια πηγή από το Κρεμλίνο φέρεται να είπε ότι ο Πριγκόζιν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος «έπρεπε να απομακρυνθεί».

Ο Πατρούσεφ ασκεί ισχυρή επιρροή στο Κρεμλίνο και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι η πραγματική πηγή εξουσίας στη Ρωσία.

Περιγράφεται ως ο «παλαιότερος σύμμαχος και ο πιο έμπιστος» του Πούτιν. Η επίσημη θέση του είναι γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος.

Είχε προειδοποιήσει τον Πούτιν ότι ο Πριγκόζιν γινόταν πολύ ισχυρός.

Παράλληλα, πιστεύεται ευρέως ότι προορίζει τον 46χρονο γιο του Ντμίτρι για τη θέση του προέδρου, όταν αποσυρθεί ο Πούτιν. Ο Ντμίτρι Πατρούσεφ είναι σήμερα υπουργός Γεωργίας.

Ο φιλο-κρεμλινικός πολιτικός αναλυτής Σεργκέι Μάρκοφ ισχυρίζεται ότι σκοπός της Δύσης είναι να δυσφημήσει τον «σκληροπυρηνικό» Πατρούσεφ.

«Προφανώς η Δύση θέλει τώρα διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, και για κάποιο λόγο δεν της αρέσει ο Πατρούσεφ και θέλει να τον διώξει από το περιβάλλον του Πούτιν».

Η επίσημη έρευνα για τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου περιβάλλεται από μυστικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v