Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα... σέρνεται η γερμανική οικονομία το 2024

Οι υποτονικές εξαγωγές συμπαρασύρουν τη βιομηχανία, οι δαπάνες των καταναλωτών περιορίζονται και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης δημιουργεί προβλήματα στις επενδύσεις.

Θα... σέρνεται η γερμανική οικονομία το 2024
Γιοακίμ Νάγκελ, πρόεδρος της Bundesbank

Η Bundesbank βλέπει τη γερμανική οικονομία να αναπτύσσεται ελάχιστα το 2024. μετά τη συρρίκνωσή της φέτος, σύμφωνα με νέες προβλέψεις.

Οι υποτονικές εξαγωγές συμπαρασύρουν τη βιομηχανία, οι δαπάνες των καταναλωτών περιορίζονται και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης περιορίζει τις επενδύσεις, ανέφερε.

«Από τις αρχές του 2024, η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να επιστρέψει σε τροχιά επέκτασης και σταδιακά να επιταχύνει», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί από 0,4% το επόμενο έτος. σε 1,2% το 2025.

«Οι εξαγωγές θα αυξηθούν», ανέφερε η Bundesbank. «Και λόγω της σταθερής αγοράς εργασίας, της ισχυρής αύξησης των μισθών και της πτώσης του πληθωρισμού, τα νοικοκυριά θα ξοδέψουν ξανά περισσότερα χρήματα στην κατανάλωση».

Η προοπτική αυτή υπογραμμίζει τα συνεχιζόμενα προβλήματα της Γερμανίας, καθώς η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση αφήνει την υπερμεγέθη βιομηχανική της βάση κολλημένη σε τέλμα. Το αποτέλεσμα εκτείνεται πέρα από τα σύνορα της χώρας: Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η πτώση έχει παρασύρει την ευρωζώνη στην πρώτη ύφεση μετά την πανδημία στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ακόμη και η αγορά εργασίας, η οποία ήταν εκπληκτικά ανθεκτική μπροστά στις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει αρχίσει να ραγίζει. Τον Νοέμβριο, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Bundesbank προβλέπει ταχύτερη επιβράδυνση από πριν. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή υπολογίζεται σε 6% φέτος και 2,5% το 2025. Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αναμένεται να πάρει περισσότερο χρόνο για να μειωθεί στο 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v