Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Ειρήνη μόνο όταν πετύχουμε τους στόχους μας

Η επίθεση έγινε για να διασφαλιστεί η «αποναζικοποίηση, η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και το ουδέτερο καθεστώς της». Χαρακτήρισε «καταστροφή» τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, που ωχριά μπροστά στη δική του εισβολή.

Πούτιν: Ειρήνη μόνο όταν πετύχουμε τους στόχους μας

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει αποφασισμένη να επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία, καθώς ο διχασμός σχετικά με την αμερικανική και ευρωπαϊκή βοήθεια απειλεί να υπονομεύσει την ικανότητα του Κιέβου να αποκρούσει την εισβολή.

«Θα υπάρξει ειρήνη όταν πετύχουμε τους στόχους μας», είπε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. «Δεν αλλάζουν», είπε, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς ότι η απρόκλητη επίθεση πραγματοποιήθηκε για να διασφαλιστεί η «αποναζικοποίηση, η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και το ουδέτερο καθεστώς της».

Οπως σημειώνει το Bloomberg, ο Πούτιν πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για πρώτη φορά από τότε που διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Παρά τις καταστροφικές απώλειες ρωσικών στρατευμάτων που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αυτή την εβδομάδα υπολόγισαν ότι φτάνουν σε 315.000 νεκρούς και τραυματίες, ο Πούτιν συνεχίζει να απολαμβάνει ευρείας δημόσιας υποστήριξης για τον πόλεμο που πλέον βρίσκεται στον 22ο μήνα του.

Αφού διέταξε μια επιστράτευση 300.000 εφέδρων πέρυσι, ο Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανάληψης μιας επιστράτευσης προς το παρόν. Απαντώντας σε ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου, ο πρόεδρος είπε ότι 486.000 άτομα έχουν υπογράψει συμβόλαια για να ενταχθούν στον στρατό μέχρι στιγμής, υπερβαίνοντας τον στόχο που έθεσε η κυβέρνηση και μαζί με τους εθελοντές, ο αριθμός θα αυξηθεί στο μισό εκατομμύριο μέχρι το τέλος του έτους. «Γιατί να χρειαζόμαστε επιστράτευση; Δεν υπάρχει ανάγκη», είπε.

Είπε επίσης ότι η εκστρατεία βομβαρδισμού του Ισραήλ κατά της Χαμάς είναι μια «καταστροφή» και ωχριά σε σύγκριση με τη δική του εισβολή στην Ουκρανία. Κάλεσε για ειρηνευτικές συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε ένα παλαιστινιακό κράτος, σύμφωνα με τους Financial Times.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους επαφές.

O Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να αποκαταστήσει «πλήρως» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αν και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. «Αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό».

Αποκάλυψε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «συνεχή» διάλογο για μια πιθανή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του ρεπόρτερ της Wall Street Journal, Evan Gershkovich και του πρώην πεζοναύτη Paul Whelan, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία «πρέπει να ταιριάζει και στα δύο μέρη». Ο Πούτιν συνέχισε: «Δεν είναι εύκολο. Ελπίζω να βρούμε μια λύση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v