Τράπεζα της Αγγλίας: Σταθερά τα επιτόκια, θα μείνουν ψηλά για καιρό

Διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό 15 ετών, στο 5,25%, στη σημερινή της συνεδρίαση. Δεν έγινε συζήτηση για μείωση επιτοκίων. «Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο στη μάχη κατά πληθωρισμού». Αντίθετα σήματα από τη Fed.

Τράπεζα της Αγγλίας: Σταθερά τα επιτόκια, θα μείνουν ψηλά για καιρό

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Tράπεζας της Αγγλίας (BoE) ψήφισε με 6-3 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο υψηλό 15ετίας στο 5,25%, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Οπως σημειώνει το Reuters, η κεντρική τράπεζα ενημέρωσε ότι τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνουν υψηλά για «παρατεταμένη περίοδο», μια ημέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε σήμα ότι θα τα μειώσει την επόμενη χρονιά.

Δεν έγινε συζήτηση για μείωση των επιτοκίων ενώ η BoE εξακολουθεί να ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα συνεχίσει να είναι πιο επίμονος από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ευρωζώνη.

Η πολιτική της κεντρικής τράπεζας - η οποία προϋποθέτει σταδιακή πτώση των επιτοκίων στο 4,25% σε τρία χρόνια - έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις τελευταίες προσδοκίες της αγοράς που βλέπουν τα επιτόκια να πέφτουν σε αυτό το επίπεδο πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

«Οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων βοήθησαν να μειωθεί ο πληθωρισμός από πάνω από 10% τον Ιανουάριο σε 4,6% τον Οκτώβριο. Αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%», δήλωσε ο διοικητής της ΒοΕ, Αντριου Μπέιλι.

Οι τρεις υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που διαφώνησαν ήθελαν μια περαιτέρω αύξηση στο 5,5%, ενώ οι για το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων η απόφαση να μην αυξηθούν τα επιτόκια ήταν «καλά ισορροπημένη», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Το κύριο μήνυμα πολιτικής της BoE παραμένει στγαθερό από τον Νοέμβριο, όταν προέβλεψε ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο.

Η στερλίνα ενισχύεται 0,7%, με την ισοτιμία στο $1,271.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v