Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμη η Χαμάς να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων

Ο αναπληρωτής πολιτικός αρχηγός της οργάνωσης δήλωσε ότι η Χαμάς έχει ευρεία διεθνή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. «Η ομάδα δεν στόχευε αμάχους», υποστηρίζει.

Ετοιμη η Χαμάς να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων

Η Χαμάς είναι έτοιμη να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους από το Ισραήλ, αλλά μόνο μέσω διαπραγματεύσεων που περιλαμβάνουν την απελευθέρωση Παλαιστ;iniων αμάχων από τις ισραηλινές φυλακές, δήλωσε ο αναπληρωτής πολιτικός αρχηγός της ομάδας στο Nikkei.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ έδωσε συνέντευξη τη Δευτέρα στην Ντόχα, όπου εδρεύει η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς, στην οποία ισχυρίστηκε ότι έχει ευρεία διεθνή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Ο Αμπού Μαρζούκ επέκρινε το Ισραήλ και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Χαμάς «επιδιώκει» κατάπαυση του πυρός «αλλά οι Ισραηλινοί αρνούνται».

Ο Αμπού Μαρζούκ διέψευσε τις αναφορές ότι πολλοί μαχητές της Χαμάς είχαν παραδοθεί, υπονομεύοντας την ικανότητα της οργάνωσης να συνεχίσει τις μάχες. Τόνισε ότι η ομάδα δεν θα παραδοθεί και θα «παραμείνει να μάχεται» εναντίον του Ισραήλ.

«Είμαστε νικητές από την πρώτη μέρα αυτού του πολέμου», είπε.

Ερωτηθείς εάν οι επιθέσεις της Χαμάς σε αμάχους και η σύλληψη εκατοντάδων ομήρων αμάχων συνιστούν τρομοκρατία, ο Αμπού Μαρζούκ είπε ότι η ομάδα δεν στόχευε αμάχους και ότι παιδιά, ηλικιωμένοι και αλλοδαποί «συνελήφθησαν κατά λάθος».

Είπε επίσης ότι οι μαχητές της Χαμάς «δεν βίασαν» γυναίκες, σε άμεση αντίθεση με δηλώσεις του Ισραήλ, όπου οι Αρχές λένε ότι έχουν συγκεντρώσει περίπου 1.500 καταθέσεις από μάρτυρες.

Η Catherine Russell, η επικεφαλής της UNICEF, αναφέρθηκε σε αυτούς τους ισχυρισμούς στις 6 Δεκεμβρίου με μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter. «Οι αναφορές για σεξουαλική βία στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ είναι φρικτές», έγραψε. «Οι επιζώντες πρέπει να ακούγονται, να υποστηρίζονται και να τους παρέχεται φροντίδα. Οι καταγγελίες πρέπει να διερευνηθούν πλήρως».

Το δημοσίευμα του Asia Nikkei αναφέρει ότι ενώ οι αραβικές χώρες συμπαθούν τον λαό της Γάζας, έχουν διατηρήσει έναν βαθμό απόστασης από τη Χαμάς. Παρά αυτή την απομόνωση, ο Αμπού Μαρζούκ ακουγόταν αισιόδοξος, λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος» μιλάει με την οργάνωση.

«Έχουμε μια ισχυρή, καλή σχέση με την Κίνα» και έχουμε δεχθεί Κινέζους αξιωματούχους τρεις φορές, είπε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για σχολιασμό των δηλώσεών του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v