COP28: Εχει ρόλο το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης

Δεν πρόκειται να κερδίσουμε τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, εάν συνεχίσουμε να βασιζόμαστε δομικά στα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ο Βέλγος υπ. Ενέργειας.

COP28: Εχει ρόλο το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης

Οι συνομιλίες στη διάσκεψης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, COP28, στο Ντουμπάι ολοκληρώθηκαν με το τελικό κείμενο της συνόδου να αναγνωρίζει ότι καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης, διασφαλίζοντας παράλληλα ενεργειακή ασφάλεια. Άλλωστε εδώ και καιρό οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι το φυσικό αέριο θα πρέπει να συμπληρώνει τις ΑΠΕ, αντικαθιστώντας λιγότερο «καθαρά» ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο.

Η πρόταση αυτή ωστόσο εντείνει την αντιπαράθεση γύρω από το αέριο. Μεγάλοι προμηθευτές, όπως η Shell Plc και η Woodside Energy Group Ltd. επιμένουν ότι το καύσιμο είναι ασφαλές, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει ότι η ζήτησή του θα κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία, μεταδίδει το Bloomberg.

Από την άλλη πλευρά, οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου απειλεί τους στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050.

«Δεν πρόκειται να κερδίσουμε τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής εάν συνεχίσουμε να βασιζόμαστε δομικά στα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Βέλγος υπ. Ενέργειας, καθώς η χώρα του εξακολουθεί να βασίζεται στο φυσικό αέριο για σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα ο αξιωματούχος επισημαίνει πως η χρήση του αερίου ως μεταβατικό καύσιμο σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν λιγότερο, ενώ ταυτόχρονα να ενταθεί η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το φυσικό αέριο έχει ανακηρυχθεί ως το «καθαρότερο ορυκτό καύσιμο», καθώς απελευθερώνει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα όταν καίγεται. Ωστόσο, ευθύνεται για τεράστιες εκπομπές μεθανίου, που είναι 80 φορές πιο επικίνδυνο από το CO2.

Αντίστοιχα, το κείμενο της COP28 περιλάμβανε δέσμευση για μείωση της ρύπανσης από μεθάνιο σχεδόν στο μηδέν μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ωστόσο ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητες πρόσθετες επενδύσεις σε φυσικό αέριο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι που αναστάτωσε την αγορά και οδήγησε τις τιμές του καυσίμου σε υψηλό επίπεδο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v