Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά κινεζικών, τουρκικών και αραβικών εταιρειών

Στο στόχαστρο βρίσκονται περισσότερες από 250 εταιρείες και ιδιώτες που κατηγορούνται ότι βοηθούν με προμήθειες τη ρωσική πολεμική μηχανή στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά κινεζικών, τουρκικών και αραβικών εταιρειών

Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε περισσότερες από 250 εταιρείες και ιδιώτες σε Κίνα, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που, όπως ισχυρίζονται, συνεχίζουν να παρέχουν ζωτικής σημασίας υποστήριξη στη Ρωσία και στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Τα μέτρα στοχεύουν στο δίκτυο προμηθειών της Ρωσίας, όπως το αποκαλούν οι αμερικανικές υπηρεσίες, δηλαδή σ' έναν χαλαρό συνασπισμό εταιρειών που τη βοηθούν να εφοδιάζεται με τεχνολογία αιχμής και όπλα κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων και των ελέγχων εξαγωγών. Παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δυσκολεύονται να εμποδίσουν την είσοδο αυτών των προϊόντων στη ρωσική αγορά.

Η κίνηση συμπίπτει με την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον, γράφει το Bloomberg, σε μια προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο να υπερψηφίσει πακέτο βοήθειας που περιλαμβάνει 60 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, παρά την επίμονη άρνηση των Ρεπουμπλικανών αν δεν συνδεθεί με την καταστολή της μετανάστευσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανέφερε ότι οι κυρώσεις «θα συνεχίσουν να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από πρόθυμους προμηθευτές και δίκτυα τρίτων χωρών που παρέχουν στη Ρωσία εισροές που χρειάζεται απεγνωσμένα για να ενισχύσει και να διατηρήσει τη στρατιωτική-βιομηχανική της βάση».

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε δίκτυο τεσσάρων οντοτήτων και εννέα ατόμων που δραστηριοποιούνται σε όλη την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Πακιστάν για να διατηρήσουν τον ρωσικό εφοδιασμό με όπλα και τεχνολογίες κινεζικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων εκατομμυρίων δολαρίων σε εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών σε Ρώσους πελάτες, μαζί με drones και συναφή εξαρτήματα. Το δίκτυο συνδέεται με τον Κινέζο υπήκοο Hu Xiaoxun και την ιδιωτική αμυντική εταιρεία Jarvis HK, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σε άτομα και εταιρείες από την Τουρκία επιβλήθηκαν κυρώσεις επειδή παρείχαν κοινά εξαρτήματα όπως ρουλεμάν, ηλεκτρονικά κυκλώματα και βοηθήματα πλοήγησης, που χρησιμοποιούνται ώστε να διατηρείται σε λειτουργία η ρωσική πολεμική μηχανή, προσθέτει το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Σε αρκετές εταιρείες με έδρα στα ΗΑΕ, επίσης, επιβλήθηκαν κυρώσεις για την πώληση εξαρτημάτων και εξοπλισμού αεροσκαφών σε ρωσικές εταιρείες. Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε έναν Νοτιοκορεάτη πολίτη ονόματι Dongjin Lee, τον οποίο κατηγόρησε ότι ενεργεί ως πράκτορας προμηθειών για μια ρωσική εταιρεία που είχε υποστεί κυρώσεις.

Επιπροσθέτως,  κυρώσεις επιβλήθηκαν σε μια εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών που εδρεύει στην Ελβετία, με την επωνυμία Thamestone, η οποία έστειλε κρίσιμα εξαρτήματα στη Ρωσία, στη Micro Electronics Technologies με έδρα τη Σιγκαπούρη και σε αρκετές ρωσικές εταιρείες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε ναυτιλιακές εταιρείες με πλοία υπό ρωσική σημαία που λέει ότι βοήθησαν στη μεταφορά πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στοχοποίησε, τέλος, τον Ρώσο επιχειρηματία Βλαντισλάβ Σουϊμπλόφ και την Highland Gold Mining, εταιρεία με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο που ανήκει και ελέγχεται από τον ίδιο, η οποία, όπως ανέφερε, είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον έβαλε στο στόχαστρο επιπλέον τέσσερα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δεκάδες οντότητες με έδρα τη Ρωσία που εμπλέκονται στην εισαγωγή, παραγωγή, τροποποίηση και πώληση αμυντικής και βιομηχανικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπεριέλαβε στις κυρώσεις τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο τηλεπικοινωνιών Ιβάν Ταβρίν και ένα δίκτυο εταιρειών που διευθύνει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v