Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση: Ξοδεύουμε πολλά για Ουκρανία λένε οι μισοί Αμερικανοί

Πονοκέφαλος για τον Λευκό Οίκο, που δυσκολεύεται να περάσει από το Κογκρέσο το νέο πακέτο βοήθειας. Αντιδράσεις και για τη στήριξη προς το Ισραήλ.

Δημοσκόπηση: Ξοδεύουμε πολλά για Ουκρανία λένε οι μισοί Αμερικανοί

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά για βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που υπογραμμίζει πόσο εύθραυστη είναι η υποστήριξη, τη στιγμή που ο Β. Ζελένσκι ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να ασκήσει πιέσεις για περισσότερη χρηματοδότηση.

Η τελευταία δημοσκόπηση των FT-Michigan Ross διαπίστωσε ότι το 48% πίστευε ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν «πάρα πολλά» σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για να ενισχύσουν την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου εναντίον της Ρωσίας, σε σύγκριση με το 27% που είπε ότι η Ουάσιγκτον ξοδεύει το «σωστό ποσό» και το 11% που εκτιμά ότι οι ΗΠΑ δεν ξοδεύουν αρκετά.

Η αντίθεση ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, με το 65% να λέει ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά στην Ουκρανία, σε σύγκριση με περίπου το ήμισυ -52%- των ανεξάρτητων και μόλις το ένα τρίτο -32%- των Δημοκρατικών.

Τα ευρήματα έρχονται καθώς ο Μπάιντεν αγωνίζεται να πείσει το έντονα διχασμένο Κογκρέσο να εγκρίνει ένα σαρωτικό πακέτο δαπανών ύψους 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα περιλαμβάνει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια για το Κίεβο, καθώς και χρηματοδότηση για το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Έρχεται επίσης καθώς ο Ζελένσκι πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Μπάιντεν την Τρίτη, για να «υπογραμμίσει την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών» στην πολεμική προσπάθεια της χώρας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Αν και υπήρχε περισσότερη υποστήριξη στη δημοσκόπηση των FT-Michigan Ross για βοήθεια προς το Ισραήλ, η έρευνα βρήκε σημαντικά επίπεδα σκεπτικισμού για τη βοήθεια του εβραϊκού κράτους στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς. Το 40% είπε ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν «πάρα πολλά» για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ, ενώ το 30% ότι η Ουάσιγκτον ξοδεύει το «σωστό ποσό».

Τα υψηλά επίπεδα αντίθεσης στη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και την Ουκρανία έρχονται σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης ανησυχίας για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, με μόνο το 25% των ερωτηθέντων να λέει ότι η κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ ήταν είτε «καλή» είτε «άριστη».

Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να επισημαίνουν τον υψηλό πληθωρισμό ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους όσον αφορά τα οικονομικά τους, αν και η δημοσκόπηση βρήκε λίγο περισσότερη αισιοδοξία για τις οικονομικές συνθήκες σε σύγκριση με τα αποτελέσματα τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, οι ζοφερές προοπτικές συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές επανεκλογής του Μπάιντεν, με μόνο το 17% των Αμερικανών να πιστεύουν ότι είναι καλύτερα οικονομικά από τότε που έγινε πρόεδρος, ενώ το 53% δήλωσε ότι είναι σε χειρότερη θέση.

Αυτή ήταν μια οριακή βελτίωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όταν το 14% των Αμερικανών δήλωσαν ότι είναι καλύτερα οικονομικά με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και το 55% που δήλωσαν ότι είναι σε χειρότερη θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v