H ΕΕ πρόκειται να δώσει στα κράτη-μέλη εξουσίες για να τερματίσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Οποιοδήποτε κράτος-μέλος θα μπορεί να απαγορεύσει σε εταιρείες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αγοράζουν χωρητικότητα στους αγωγούς φυσικού αερίου και στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με προσχέδιο νομικού κειμένου που πρότειναν οι Βρυξέλλες και είδαν οι Financial Times.
Η πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση έτσι ώστε οι ενεργειακές εταιρείες της ΕΕ να αποχωρήσουν από τις συμβάσεις με Ρώσους παρόχους φυσικού αερίου, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν βαριές αποζημιώσεις, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του μπλοκ.
Ενώ το μπλοκ των 27 μελών μείωσε σταδιακά την εξάρτησή του από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, εξακολουθεί να λαμβάνει περίπου το 10% της προμήθειας φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών LNG, από τη χώρα. Αρκετά κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ρωσικές προμήθειες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να πιέσει τα κράτη-μέλη να διακόψουν τις υπόλοιπες εισαγωγές φυσικού αερίου. Ορισμένα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, έχουν ζητήσει σκληρότερα μέτρα κατά της Μόσχας.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα επιτρέπεται να «περιορίζουν εν μέρει ή, όπου δικαιολογείται, πλήρως» την πρόσβαση σε υποδομές σε φορείς εκμετάλλευσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, «όπου είναι απαραίτητο για την προστασία των βασικών συμφερόντων ασφαλείας τους», σύμφωνα με το νομοσχέδιο.
Οι διαπραγματευτές από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνουν το σχέδιο κειμένου σήμερα Παρασκευή. Η τελική έκδοση πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη.
Αντί για την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να είχε αποσταθεροποιήσει τις αγορές και αντιστάθηκε από χώρες με λίγες εναλλακτικές λύσεις, η Επιτροπή προσπάθησε να πείσει τα κράτη-μέλη να διαφοροποιήσουν τις πηγές καυσίμων τους, θέτοντας στόχο στην ΕΕ να απαλλαγεί από ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.