Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Απορρίπτει εκκλήσεις για διακοπή του πολέμου στη Γάζα

Αν ο κόσμος θέλει να τελειώσει γρήγορα η σύγκρουση, πρέπει να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Ισραήλ: Απορρίπτει εκκλήσεις για διακοπή του πολέμου στη Γάζα

Το Τελ Αβίβ απέρριψε τις αυξανόμενες πιέσεις για διακοπή της στρατιωτικής εκστρατείας στη νότια Λωρίδα της Γάζας και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως η Χαμάς, παρόλο που ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι εάν ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος, πρέπει να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τους διεθνείς οργανισμούς ότι αγνόησαν τις «αποκρουστικές» περιπτώσεις βιασμών αθώων Ισραηλινών από μαχητές της Χαμάς κατά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Η Χαμάς προσπαθεί να μας γκρεμίσει και αντ' αυτού τους διαλύουμε», είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τους μισούς διοικητές των ταγμάτων της Χαμάς. «Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος, μέχρι μια συντριπτική νίκη».

Με το μήνυμα αυτό το Τελ Αβίβ απαντά στις ανησυχίες που η Ουάσιγκτον και άλλοι σύμμαχοι έχουν εκφράσει για τις εχθροπραξίες στον θύλακα, με τους τελευταίους να τονίζουν ότι η καταστροφή που προκλήθηκε στη Βόρεια Γάζα πριν την επταήμερη ανακωχή δεν πρέπει να επαναληφθεί και στον Νότο. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ δημοσίευμα, καλώντας σε παύση των συγκρούσεων.

Ενώ το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι λαμβάνει αυξημένες προφυλάξεις για να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί κατά περίπου 1.000 άτομα από τη λήξη της εκεχειρίας. Από την πλευρά του, το Τελ Αβίβ δήλωσε ότι άλλοι επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν στις τελευταίες μάχες.

Με τη σειρά του ο ΟΗΕ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τους θανάτους αμάχων. «Δεν υπάρχουν ασφαλή μέρη» στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Stephane Dujarric. 

Ο ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει το Χαν Γιουνίς, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επικράτειας. Το IDF πιστεύει ότι οι ηγέτες της Χαμάς Yahya Sinwar και Mohammed Deif βρίσκονται στην πόλη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v