Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι απέλαση στελεχών της Χαμάς μετά τον πόλεμο

(upd) Πίσω από κλειστές πόρτες επιχειρείται να διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα για τη Γάζα. Τα σενάρια και οι δυσκολίες. Οκτώ ομήρους και τρεις σορούς παραδίδει η Χαμάς. Εύθραυστες διαβουλεύσεις για επέκταση της εκεχειρίας.

Στο τραπέζι απέλαση στελεχών της Χαμάς μετά τον πόλεμο

Ο εκπρόσωπος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, στη βραδινή ενημέρωση, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται ακατάπαυστα με το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο με σκοπό να επεκταθεί η κατάπαυση του πυρός και σε «ένατη, δέκατη μέρα και περισσότερο».

Δεν ανέφερε, ωστόσο, λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανότητα παράτασης ή εάν θα απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι.

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ εάν συνεχιστούν οι μάχες και κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα «να καταδιώξει τη Χαμάς».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να ξαναρχίσει τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας εάν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς δεν ανανεωθεί για άλλη μια μέρα.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, παράλληλα, συζητούν την επιλογή της απέλασης χιλιάδων μελών της Χαμάς μετά το τέλος του τρέχοντος πολέμου, σε μια προσπάθεια να εκριζώσουν την Οργάνωση από τη Λωρίδα της Γάζας, αν και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το πώς θα γίνει αυτό στην πράξη, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Η ιδέα είναι παρόμοια με την απέλαση των μελών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Γιασέρ Αραφάτ, από τον Λίβανο στην Τυνησία.

Ένας αναλυτής που διάβασε τις πληροφορίες θεωρεί την επιλογή ως «μη ρεαλιστική» αυτή τη στιγμή και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος παραδέχεται ότι μέλη της Χαμάς πιθανότατα θα είχαν αντίρρηση στην απέλαση.

Το ρεπορτάζ, που επικαλείται ανώνυμους ανώτερους Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, λέει ότι μια άλλη επιλογή που κυκλοφορεί από τον ισραηλινό στρατό είναι να σχηματιστεί μια «Αρχή Αποκατάστασης της Γάζας» που θα υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιφορτισμένη με την ανοικοδόμηση μιας ζώνης χωρίς τη Χαμάς.

«Τεράστια» εμπόδια σε αυτό το σχέδιο, λέει η έκθεση, είναι οι διαφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ σχετικά με το εάν η Παλαιστινιακή Αρχή θα συμμετείχε σε μια τέτοια λύση (η Ιερουσαλήμ έχει επιμείνει ότι η Ραμάλα δεν μπορεί να έχει κυβερνητικό ρόλο στη Λωρίδα) και ότι το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι θα πρέπει να εγκρίνουν τη λύση.

Οκτώ ομήρους και τρεις σορούς παραδίδει η Χαμάς στο Ισραήλ

Αξιωματούχος της Χαμάς τόνισε στο κανάλι Al-Araby, που ανήκει στο Κατάρ, ότι με τους όρους της σημερινής παράτασης της εκεχειρίας η Χαμάς θα παραδώσει στο Ισραήλ τις σορούς τριών Ισραηλινών.

Ο Μπασέμ Ναΐμ ισχυρίζεται ότι οι τρεις, των οποίων η ταυτότητα είναι ακόμη άγνωστη, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα.

Πρόσθεσε δε ότι η ομάδα είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση Ισραηλινών πολιτών, αν παραταθεί η εκεχειρία και επιτευχθεί μια νέα, συνολική συμφωνία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα πως παρέλαβε νέο «κατάλογο» με τα ονόματα γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας και πρόκειται να απελευθερωθούν εντός της ημέρας, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση τριπλάσιων Παλαιστίνιων φυλακισμένων.

Δύο γυναίκες απελευθερώθηκαν ήδη από τη Χαμάς. Μία απ' αυτές είναι η 21χρονη Μία Σεμ, η οποία απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου και ήταν το πρώτο άτομο που εμφανίστηκε σε βίντεο με ομήρους που κυκλοφόρησε η Χαμάς.

Η εκεχειρία στη Γάζα εμφανίζεται όλο και πιο εύθραυστη καθώς ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που κρατούνται από τους μαχητές ως διαπραγματευτικό χαρτί μειώνεται μετά την απελευθέρωση δεκάδων.  Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν την Πέμπτη να παρατείνουν την εκεχειρία κατά μία μέρα ακόμη, μόλις λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της.

Συνολικά τις τελευταίες έξι μέρες έχουν απελευθερωθεί από τη Χαμάς 75 Ισραηλινοί και 24 ξένοι υπήκοοι, ενώ 210 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν δοθεί ως ανταλλαγή από το Ισραήλ. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη 143 όμηροι.

Μηνύματα Μπλίνκεν

Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς διανύει την έβδομη μέρα της. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταφερθούν στον Ερυθρό Σταυρό περισσότεροι Ισραηλινοί όμηροι. Σε αντάλλαγμα, πρόκειται να απελευθερωθούν 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και απόψε. Η ομάδα υπεράσπισης της Λέσχης Παλαιστινίων Κρατουμένων δημοσίευσε μια λίστα που περιλαμβάνει 22 παιδιά και οκτώ γυναίκες.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή για τρίτη φορά. Σήμερα προειδοποίησε το Ισραήλ ότι πρέπει να «λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποφύγει νέα θύματα μεταξύ των αμάχων», εάν συνεχιστούν οι μάχες στη Γάζα. Το μήνυμα από τις ΗΠΑ δείχνει ξεκάθαρο - χρειάζεται αλλαγή τακτικής για να αποφευχθεί η δολοφονία χιλιάδων επιπλέον Παλαιστινίων αμάχων, γράφει το BBC.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον Μπλίνκεν ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρις ότου απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και «εξαλειφθεί πλήρως» η Χαμάς.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο πυροβολισμός στην Ιερουσαλήμ σήμερα το πρωί που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 16 έγινε από μέλη της. Λίγες ώρες πριν δυο Παλαιστίνιοι, ηλικίας 8 και 14 ετών, είχαν χάσει τη ζωή τους στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης από επιδρομή του Ισραηλινού στρατού.

Οι συνομιλίες για παράταση της προσωρινής εκεχειρίας συνεχίζονται, με τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v