Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση για νέα κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Διαπραγματεύσεις για τους όρους πιθανής νέας παράτασης της συμφωνίας εκεχειρίας που σε λίγο εκπνέει. Τι ζητά το Ισραήλ. Απειλές Νετανιάχου να συνεχίσει τον πόλεμο. Ο ρόλος Αιγύπτου-Κατάρ, νέα απελευθέρωση ομήρων.

Αντίστροφη μέτρηση για νέα κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Διαπραγματευτές, όπως το Κατάρ και οι ΗΠΑ, πιέζουν ώστε να διατηρηθεί η συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα που πρόκειται να λήξει σε λίγες ώρες, με όλο και πιο πιθανή την προοπτική παράτασης για τουλάχιστον ακόμη δύο μέρες, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg.

Εξακολουθούν να γίνονται συνομιλίες μέσω Κατάρ για διήμερη παράταση και ίσως περισσότερο, αναφέρουν.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι η χώρα του σκοπεύει τελικά να ξαναρχίσει τον πόλεμο για να εξαλείψει τη Χαμάς και την απειλή που συνιστά.

«Δεν υπάρχει καμία υπόθεση εργασίας βάσει της οποίας δεν θα επιστρέψουμε στη μάχη μέχρι τέλους. Αυτή είναι η πολιτική μου», είπε ο Νετανιάχου. «Ολόκληρο το γραφείο ασφαλείας, ολόκληρη η κυβέρνηση, οι στρατιώτες, οι πολίτες, όλοι έχουν αυτή τη θέση. Και αυτό θα κάνουμε».

Το Ισραήλ πιέζει για απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και θα δεχτεί παράταση της τρέχουσας εκεχειρίας, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, αλλά η χώρα δεν θα συζητήσει νέα συμφωνία κατάπαυσης πυρός που θα περιλαμβάνει την επιστροφή ανδρών και στρατιωτών, μέχρι να απελευθερωθούν όλες οι γυναίκες και τα παιδιά.

Μετά και τη σημερινή απελευθέρωση ομήρων, θα παραμένουν υπό κράτηση πάνω από 20 γυναίκες και παιδιά, είπε ο αξιωματούχος. Εάν αυτοί οι όμηροι απελευθερωθούν, το Ισραήλ είναι πρόθυμο να συζητήσει μια άλλη συμφωνία, είπε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η εκεχειρία στη Γάζα μπορεί να παραταθεί, δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η εκεχειρία μπορεί να παραταθεί», δήλωσε. «Όλα είναι στα χέρια της Χαμάς. Οι Ισραηλινοί έχουν πει ότι, εάν συνεχίσει η απελευθέρωση 10 ομήρων τη μέρα, αυτοί θα παρατείνουν τη συμφωνία κατά μια μέρα», πρόσθεσε.

«Χρειάζεται εκεχειρία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Χρειάζεται αξιόπιστη ειρήνη διαρκείας, που θα επιτρέπει στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να ζουν δίπλα-δίπλα σε δύο κράτη», είπε μαζί με ομολόγους του από αραβικά έθνη, όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ επιβεβαίωσε την απελευθέρωση δύο γυναικών ομήρων με διπλή ρωσο-ισραηλινή υπηκοότητα και το Channel 12 στο Ισραήλ μετέδωσε βίντεο που είπε ότι δείχνει μητέρα και κόρη μέσα σε οχήματα του Ερυθρού Σταυρού. Επίσης, ο στρατός είπε ότι αξιολογεί τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι τρεις όμηροι —μια μητέρα και δύο μικρά παιδιά— σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα. Μεταξύ αυτών και ένα βρέφος 10 μηνών.

Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας για κατάπαυση πυρός και της διήμερης παράτασης, η Χαμάς έχει απελευθερώσει περισσότερους από 60 Ισραηλινούς ομήρους, όλοι γυναίκες ή παιδιά, και έχει απελευθερώσει χωριστά περίπου 20 πολίτες της Ταϊλάνδης, των Φιλιππίνων και της Ρωσίας. 

Το Ισραήλ έχει παραδώσει περίπου τρεις Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε έναν από τους πολίτες του που απελευθερώνονται.  

Ο Μπιλ Μπερνς, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, και ο διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ συμμετείχαν σε συνάντηση στην Ντόχα τη Δευτέρα για να συζητήσουν τους πιθανούς όρους μιας εκτεταμένης συμφωνίας, δήλωσαν δύο πηγές, χωρίς να διευκρινιστεί πόση πρόοδος σημειώθηκε.

Αιγύπτιοι και Καταριανοί αξιωματούχοι συνομιλούσαν για πιθανή παράταση εκεχειρίας για δύο μέρες ακόμη, ανέφερε το Al-Qahera News, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλέστηκε άτομο κοντά στη Χαμάς μεταδίδοντας ότι η ισλαμιστική ομάδα είναι ανοιχτή σε τετραήμερη παράταση.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v