Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λήξη της κρίσης με την απελευθέρωση ομήρων, μεσολάβησε το Κατάρ

(upd2) Η Χαμάς καθυστέρησε την απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων κατηγορώντας το Τελ Αβιβ για παραβίαση της συμφωνίας. Συμφωνήθηκε εν τέλει να προχωρήσει η διαδικασία.

Λήξη της κρίσης με την απελευθέρωση ομήρων, μεσολάβησε το Κατάρ

Ισραηλινές πηγές δήλωσαν ότι η απελευθέρωση 13 ακόμη Ισραηλινών ομήρων θα ολοκληρωθεί σήμερα, παρότι η Χαμάς καθυστέρησε τη διαδικασία, καλώντας το Ισραήλ να επιτρέψει σε περισσότερα φορτηγά τροφίμων να φτάσουν στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η Αίγυπτος έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τον τερματισμό της κρίσης και σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση της απελευθέρωσης των απαχθέντων.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης με ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας για να βεβαιωθεί ότι η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα προχωρήσει όπως αναμενόταν, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, κατόπιν επικοινωνίας αξιωματούχων του Κατάρ και της Αιγύπτου. «Απόψε το βράδυ» αναμένεται να απελευθερωθούν συνολικά 20 όμηροι, οι 13 εκ των οποίων είναι Ισραηλινοί, πρόσθεσε. Από την πλευρά του Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης ότι η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων θα γίνει απόψε και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αίγυπτο και το Κατάρ επειδή διασφάλισαν ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή εκεχειρία με το Ισραήλ.

Πώς προέκυψε η εμπλοκή

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο BBC ότι η καθυστέρηση της παράδοσης των ομήρων σήμερα το βράδυ οφείλεται στην παραβίαση από το Ισραήλ της συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας εμποδίζοντας τα συμφωνηθέντα φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα.

Είπε ότι το Ισραήλ επέτρεψε μόνο τρία φορτηγά από τα 100 να φτάσουν στη βόρεια Γάζα. Δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πετώντας drones πάνω από τη νότια Γάζα.

Το Τελ Αβιβ αρνείται τις κατηγορίες.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να απείλησε ότι εάν η επόμενη ομάδα ομήρων δεν απελευθερωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα, θα επανεκκινήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα. Η πληροφορία μεταδόθηκε από μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, αλλά δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.

Η καταγγελία

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν το απόγευμα ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα καθυστερήσει, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τη συμφωνία. Η οργάνωση ζητά να επιτραπεί η είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να τηρηθούν τα «κριτήρια επιλογής» για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, προκειμένου να παραδώσει τους ομήρους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v