Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ισχύ η 4ήμερη εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς

Στις 4 μ.μ. θα απελευθερωθούν 13 όμηροι που κρατούνται στη Γάζα και θα ακολουθήσει ένας απροσδιόριστος αριθμός Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. «Προσωρινή» η εκεχειρία, τονίζουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Σε ισχύ η 4ήμερη εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς

Σε ισχύ τέθηκε στις 7 π.μ. η τετραήμερη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, για τη σύναψη της οποίας μεσολάβησε το Κατάρ.

Σύμφωνα με τους διαμεσολαβητές του Κατάρ, στις 4 μ.μ. θα απελευθερωθούν 13 όμηροι που κρατούνται στη Γάζα και θα ακολουθήσει ένας απροσδιόριστος αριθμός Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές.

Τις επόμενες τέσσερις ημέρες, τουλάχιστον 50 γυναίκες και παιδιά αναμένεται να απελευθερωθούν, αφήνοντας περίπου 190 στα χέρια Παλαιστίνιων τρομοκρατών. Κατά την ίδια περίοδο, 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι -κυρίως γυναίκες και ανήλικοι, ορισμένοι καταδικασμένοι για απόπειρα δολοφονίας- αναμένεται να απελευθερωθούν. Η συμφωνία δίνει κίνητρα για πρόσθετες απελευθερώσεις ομήρων, με το Ισραήλ να συμφωνεί σε μια επιπλέον ημέρα εκεχειρίας για κάθε δέκα επιπλέον ομήρους που απελευθερώνει η Χαμάς. Το Ισραήλ έλαβε έναν αρχικό κατάλογο των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν και βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειες, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης την εισροή καυσίμων και ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα κατά τη διάρκεια της παύσης, η οποία θα είναι η πρώτη παύση των μαχών από τότε που η Χαμάς πυροδότησε τον πόλεμο πριν από σχεδόν επτά εβδομάδες.

Ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες για τις ρουκέτες

Πάντως, ώρες πριν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός ενεργοποιήθηκαν σειρήνες ρουκετών σε ισραηλινές πόλεις που συνορεύουν με τη Γάζα και αναφέρθηκαν έντονοι βομβαρδισμοί των IDF σε όλη τη Γάζα, καθώς ο στρατός προσπάθησε να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αποστολή του εναντίον της Χαμάς τις τελευταίες ώρες πριν από την παύση.

Οι μάχες μαίνονταν τις ώρες που προηγήθηκαν της εκεχειρίας, με αξιωματούχους μέσα στον θύλακα που κυβερνά η Χαμάς να λένε ότι ένα νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας ήταν μεταξύ των στόχων που βομβαρδίστηκαν. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν επίσης ότι η παύση θα είναι προσωρινή πριν από την επανάληψη των μαχών.

Το νοσοκομείο της Ινδονησίας κλονιζόταν από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, λειτουργούσε χωρίς φως και ήταν γεμάτο με κατάκοιτους ηλικιωμένους και παιδιά που ήταν πολύ αδύναμα για να μετακινηθούν, δήλωσαν αξιωματούχοι της υγειονομικής υπηρεσίας της Γάζας. Το Al-Jazeera επικαλέστηκε τον Mounir El Barsh, διευθυντή του υπουργείου Υγείας της Γάζας, ο οποίος δήλωσε ότι ένας ασθενής, μια τραυματισμένη γυναίκα, σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Προσωρινή η εκεχειρία

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα έκανε λόγο για «προσωρινή εκεχειρία» και καλούσε σε «κλιμάκωση της αντιπαράθεσης (με το Ισραήλ) σε όλα τα μέτωπα της αντίστασης», συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, όπου η βία έχει αυξηθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα πριν από σχεδόν επτά εβδομάδες.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι τα στρατεύματά του θα παραμείνουν πίσω από μια γραμμή κατάπαυσης του πυρός στο εσωτερικό της Γάζας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη θέση τους.

«Αυτές θα είναι περίπλοκες ημέρες και τίποτα δεν είναι βέβαιο», δήλωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκάρι.

«Ο έλεγχος της βόρειας Γάζας είναι το πρώτο βήμα ενός μακροχρόνιου πολέμου και προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters, Times of Israel, Al Jazeera

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v