Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρασκευή στις 07:00 ξεκινά η κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ σημείωσε ότι η πρώτη ομάδα 13 ομήρων θα απελευθερωθεί στις 16:00. Δόθηκε λίστα με τα ονόματα από τη Χαμάς. Αναφορές για πολύνεκρο χτύπημα σε σχολείο στη Τζαμπαλίγια.

Παρασκευή στις 07:00 ξεκινά η κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Χαμάς θα τεθεί σε ισχύ αύριο στις 7 π.μ.

Λέει ότι η πρώτη ομάδα των 13 ομήρων θα απελευθερωθεί αύριο στις 4 το απόγευμα.

Ο εκπρόσωπος του Κατάρ δήλωσε επίσης ότι η Ντόχα έχει λάβει τη λίστα με τα ονόματα των αμάχων που η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς θα απελευθερώσει την πρώτη ημέρα της συμφωνίας, από τουλάχιστον τέσσερις ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ και η Χαμάς, συμφώνησαν να απελευθερώσει η τελευταία 50 ομήρους, ενώ το Ισραήλ 150 φυλακισμένους Παλαιστίνιους. Και οι 200 θα είναι γυναίκες και παιδιά.

«Αυτές είναι κρίσιμες ώρες», δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ μετά τη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και του Βελγίου. «Περιμένουμε και προσευχόμαστε για την επιστροφή της πρώτης ομάδας ομήρων και την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι σίγουρος ότι θα απελευθερώσει και τους περίπου 240 ανθρώπους που απήχθησαν από τη Χαμάς τον περασμένο μήνα.

Η συμφωνία «δεν είναι χωρίς προκλήσεις», είπε ο Νετανιάχου μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον στο Ισραήλ. «Αλλά πρέπει, ελπίζουμε να ελευθερώσουμε αυτή την πρώτη ομάδα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρεις Αμερικανοί θα είναι μεταξύ των ομήρων που εγκατέλειπαν τη Γάζα. 

Σύμφωνα με τη συμφωνία, περισσότερη βοήθεια αναμένεται να εισρεύσει στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς για να ανακουφίσει αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Ένα δεύτερο στάδιο θα μπορούσε να δει την παύση των μαχών να παρατείνεται άλλη μια μέρα για κάθε 10 επιπλέον ομήρους που θα απελευθερώνονται.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις σκότωσαν τον διοικητή των Ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς

Μαχητικά αεροσκάφη των IDF, καθοδηγούμενα από τις μυστικές υπηρεσίες των IDF και της ISA, σκότωσαν τον Amar Abu Jalalah, διοικητή των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς στο Khan Yunis, και έναν επιπλέον πράκτορα των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς, έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Amar Abu Jalalah ήταν ανώτερο στέλεχος των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς και συμμετείχε στην καθοδήγηση αρκετών τρομοκρατικών επιθέσεων από τη θάλασσα, οι οποίες αποτράπηκαν από τις IDF.

Ισραήλ: Ο έλεγχος της βόρειας Γάζας ήταν απλώς η αρχή του πολέμου

Ο έλεγχος επί του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας θα είναι μόνο το πρώτο στάδιο των επιχειρήσεων του Ισραήλ με στόχο την καταστροφή της Χαμάς, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λίγες ώρες προτού τεθεί σε εφαρμογή η τετραήμερη κατάπαυση των συγκρούσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο έλεγχος (του Ισραήλ) στη βόρεια Γάζα είναι το πρώτο βήμα ενός μακρύ πολέμου», είπε ο Ντάνιελ Χαγκάρι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθούμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επόμενων σταδίων του πολέμου», πρόσθεσε.

Πολύνεκρο χτύπημα σε σχολείο στη Τζαμπαλίγια

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 93 τραυματίστηκαν από «ισραηλινό πλήγμα» σε σχολείο που διαχειρίζεται η UNRWA (το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) στην Τζαμπαλίγια, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο γιατρό – ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του – στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς ανέφερε ότι σκοτώθηκαν περίπου 30 άνθρωποι από ισραηλινή επίθεση.

Το AFP υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αναφορά, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Τις πληροφορίες για την συγκεκριμένη επίθεση στο σχολείο της Τζαμπαλίγια μετέδωσε λίγο νωρίτερα και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA), το οποίο αναφέρει πως είχαν βρει καταφύγιο εκεί εκατοντάδες εκτοπισμένοι.

Στην Τζαμπαλίγια βρίσκεται ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 156 σχολεία και δομές για να γλιτώσουν από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς του Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v