Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοβαρή βλάβη σε πυραυλοκίνητο υποβρύχιο της Βρετανίας

Δεν λειτούργησε το κύριο σύστημα μέτρησης βάθους ενώ καταδύονταν προς το «βάθος συντριβής». Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο αλλά αποκαλύφθηκε τώρα.

Σοβαρή βλάβη σε πυραυλοκίνητο υποβρύχιο της Βρετανίας

Ένα πυρηνικό υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού υπέστη μια «ανησυχητική» δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια κατάδυσης, σύμφωνα με το BBC.

Το περιστατικό στο υποβρύχιο κλάσης Vanguard, το οποίο φέρει πυρηνικούς πυραύλους trident του Ηνωμένου Βασιλείου, συνέβη πριν από πάνω από ένα χρόνο ενώ ετοιμαζόταν να βγει για περιπολία, γράφει το BBC.

Μια πηγή είπε ότι "υπήρχε ένα πρόβλημα και ήταν ανησυχητικό", αλλά ότι το εντόπισε "το σύστημα". Διεξήχθη έρευνα του Βασιλικού Ναυτικού για το περιστατικό, είπε η πηγή. Όμως αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατά τη διάρκεια του συμβάντος, ο κύριος μετρητής βάθους στο υποβρύχιο δεν λειτούργησε καθώς καταδυόταν, επιβεβαίωσε μια πηγή από τον χώρο της άμυνας, αλλά ένας εφεδρικός μετρητής εξακολουθούσε να λειτουργεί.

Λεπτομέρειες για το περιστατικό αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στην εφημερίδα Sun, η οποία σημείωσε ότι οι μηχανικοί που επέβαιναν στο πλοίο ειδοποίησαν το πλήρωμα για το πρόβλημα ενώ το υποβρύχιο καταδύονταν. Η εφημερίδα ανέφερε ότι το υποβρύχιο εξακολουθούσε να είναι εντός των ορίων ασφαλούς λειτουργίας, αλλά βουτούσε προς το «βάθος συντριβής» του πριν χτυπήσει ο συναγερμός.

Τα υποβρύχια τύπου Vanguard ναυλοχούν στο Faslane της Σκωτίας και, σύμφωνα με το Βασιλικό Ναυτικό, έχουν συνήθως πλήρωμα 132 αξιωματικών και ανδρών.

Τον περασμένο Ιανουάριο αναφέρθηκε ότι οι επιθεωρητές εντόπισαν «ελάττωμα» στο HMS Vanguard, το πρώτο σκάφος αυτή της κλάσης,  ενώ εκτελούνταν εργασίες συντήρησης. Το ελάττωμα, από «εργασίες που έγιναν στο παρελθόν» «αναφέρθηκε και διορθώθηκε αμέσως», δήλωσε τότε το Υπουργείο Αμυνας.

Τον Μάιο το σκάφος έφυγε τελικά από το ναυπηγείο του Ντέβονπορτ, όπου είχε υποβληθεί σε μετασκευές που κράτησαν επτάμισι χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v