Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Πιο κοντά η συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων

Η Χαμάς λέει πως συμφωνήθηκε να κηρυχθεί σήμερα κατάπαυση πυρός, διαψεύδει το Ισραήλ. Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες ζητούν Άραβες υπουργοί. Καταγγελίες για το αλ Σίφα.

Γάζα: Πιο κοντά η συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων

Αντιπρόσωπος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς δήλωσε στην ιορδανική εφημερίδα Αλ Γαντ («Αύριο») ότι συμφωνήθηκε να κηρυχθεί εντός της ημέρας κατάπαυση του πυρός που θα έχει διάρκεια από τέσσερις ως πέντε ημέρες σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 50 ομήρων, ωστόσο πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση του Ισραήλ διέψευσε την πληροφορία αυτή μιλώντας στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet -την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ-, τονίζοντας πως δεν συνήφθη τέτοια συμφωνία.

Σύμφωνα με την Αλ Γαντ, ο αξιωματούχος της Χαμάς είπε πως η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 11:00 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και προβλέπει επίσης την αποφυλάκιση περίπου 150 γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ. Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή με ανεξάρτητο τρόπο.

Μετέφεραν ομήρους εντός του νοσοκομείου αλ Σίφα

Σημειώνεται πως ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό που παρουσιάζεται προερχόμενο από τις κάμερες παρακολούθησης του νοσοκομείου αλ Σίφα της Λωρίδας της Γάζας και δείχνουν ομήρους να μεταφέρονται στο εσωτερικό του νοσοκομείου την 7η Οκτωβρίου.

«Η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς χρησιμοποίησε ως τρομοκρατική υποδομή το νοσοκομειακό σύμπλεγμα αλ-Σίφα την ημέρα της σφαγής», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ.

Σε ένα από τα βίντεο εμφανίζεται ένας άνδρας να μεταφέρεται με φορείο περικυκλωμένος από πολλούς άνδρες, τουλάχιστον τέσσερις από τους οποίους οπλοφορούν. Σε άλλο βίντεο, ένας άνθρωπος αντιστέκεται καθώς σπρώχνεται σε έναν διάδρομο.

«Εδώ μπορείτε να δείτε τη Χαμάς να μεταφέρει έναν όμηρο στο εσωτερικό», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Τσαχάλ Ντάνιελ Χαγκάρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει τους δύο ομήρους. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται», πρόσθεσε.

Το οπτικό υλικό, την αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει το AFP, φαίνεται ότι φέρει την ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου.

 

Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα ζητούν Άραβες και μουσουλμάνοι υπουργοί

Εν τω μεταξύ, Άραβες και μουσουλμάνοι υπουργοί ζήτησαν σήμερα Δευτέρα την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς η αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε το Πεκίνο στο πρώτο σκέλος της περιοδείας της για να πιέσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Η αντιπροσωπεία, η οποία πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματούχους που εκπροσωπούν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ασκεί επίσης πιέσεις στη Δύση να απορρίψει την αιτιολόγηση των ενεργειών του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων ως αυτοάμυνα.

Οι αξιωματούχοι που θα έχουν συναντήσεις με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι τη Δευτέρα προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, την Παλαιστίνη και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Η έκτακτη κοινή ισλαμοαραβική σύνοδος κορυφής στο Ριάντ αυτόν τον μήνα κάλεσε επίσης το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει «τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο de facto κυβερνήτης του βασιλείου, συγκέντρωσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους ηγέτες για να ενισχύσει αυτό το μήνυμα.

Η σύνοδος κορυφής απαίτησε επίσης τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας, την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διακοπή της πώλησης όπλων στο Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v