Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Σχέδιο συμφωνίας για «πενθήμερη παύση πυρός»

Τουλάχιστον 50 όμηροι της Χαμάς θα απελευθερωθούν κατά ομάδες σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας που επικαλείται η Washington Post. Το Ισραήλ υποστηρίζει πως ανακάλυψε τούνελ στο νοσοκομείο αλ-Σίφα. Εφτασαν 13.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι.

Γάζα: Σχέδιο συμφωνίας για «πενθήμερη παύση πυρός»

Ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, συντάχθηκε σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εξασέλιδο σχέδιο αναφέρεται λεπτομερώς στις δεσμεύσεις των αντιμαχόμενων πλευρών. Εναέρια επιτήρηση των κινήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα θα επαληθεύει την παύση πυρός στο προβλεπόμενο διάστημα.

Τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς θα απελευθερωθούν κατά ομάδες, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Η παύση των εχθροπραξιών αποσκοπεί επίσης στο να επιτραπεί σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια - συμπεριλαμβανομένων καυσίμων - να εισέλθουν στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.

Η Washington Post μεταδίδει πως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς - η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 - υποστηρίζουν το υπό διαβούλευση σχέδιο.

Το Ισραήλ ελπίζει ότι ένας σημαντικός αριθμός ομήρων μπορεί να απελευθερωθεί από την Χαμάς “μέσα στις επόμενες ημέρες”, δήλωσε σήμερα, ο Μίχαελ Χερζόγκ Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ, στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην εκπομπή "This Week" του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Ωστόσο ο Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ: "Όσον αφορά τους ομήρους, υπάρχουν πολλές αβάσιμες φήμες, πολλές εσφαλμένες αναφορές. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές το εξής: Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο θέλω να υποσχεθώ: Όταν υπάρξει κάτι να πούμε --θα σας ενημερώσουμε γι'αυτό".

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να επιτύχουν μια συμφωνία. Και δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Ισραήλ: Ανακάλυψε τούνελ μήκους 55 μέτρων σε βάθος 10 μέτρων

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τούνελ μήκους 55 μέτρων σε βάθος 10 μέτρων με θωρακισμένη πόρτα, κάτω από το νοσοκομείο αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, δίνοντας στην δημοσιότητα σχετικό βίντεο.

«Αυτό το είδος της πόρτας χρησιμοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για να αποκλείσει στις ισραηλινές δυνάμεις την είσοδο στα κέντρα διοίκησης και τις υπόγειες υποδομές που ανήκουν στην Χαμάς», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση της Τσαχάλ που συνοδεύει το βίντεο το οποίο δείχνει ένα στενό πέρασμα που καταλήγει σε μία γκρίζα πόρτα.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται τι βρίσκεται πίσω από την πόρτα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η πρόσβαση προς το τούνελ ανακαλύφθηκε σε χώρο εντός των εγκαταστάσεων του Αλ-Σίφα που περιείχε πυρομαχικά.

Η Χαμάς παραδέχεται ότι διαθέτει δίκτυο μυστικών τούνελ, καταφυγίων και φρεατίων μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας. Αλλά αρνείται ότι τέτοιες σήραγγες υπάρχουν κάτω από μη στρατιωτικές υποδομές, όπως νοσοκομεία.

Γάζα: 13.000 νεκροί Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τη Χαμάς

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους 5.500 παιδιά και 3.500 γυναίκες.

Ο αριθμός των τραυματιών που ανακοίνωσε η Χαμάς είναι 30.000, αμετάβλητος από χθες.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 41 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σήμερα από αεροπορικό πλήγμα στο σπίτι τους σε συνοικία του κέντρο της πόλης της Γάζας.

Το υπουργείο έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα 41 μελών της οικογένειας Μάλκα, που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα στην συνοικία Ζεϊτούν.

Το AFP διαπίστωσε ότι το πρωί σημειώθηκαν στην περιοχή αυτή σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τις δυνάμεις της Χαμάς, καθώς και ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Κατάρ: Πολύ μικρές οι προκλήσεις για επίτευξη συμφωνίας

O πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε σήμερα ότι ενισχύεται η πεποίθησή του, σχετικά με την επίτευξη μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις που παραμένουν είναι «πολύ μικρές».

«Οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη μία συμφωνία είναι κυρίως πρακτικές και διαχειριστικές», δήλωσε ο Σεΐχης Μοχάμεντ στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στη Ντόχα.

Ισραήλ: Μπαράζ επιχειρήσεων σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη

«Από το ξημέρωμα, οι άνεμοι στη πόλη Σντερότ είναι πολύ ισχυροί ενώ αναμένονται και βροχές εντός της Κυριακής, με αποτέλεσμα να δούμε τι μορφή θα πάρουν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ» αναφέρει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη, Γιώργος Σιδέρης. Μέχρι στιγμής, συνεχίζουν το σφυρικόπημα από αέρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιείται στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή Ριμάλ που είναι κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι. Οι Ισραηλινοί λένε ότι εντοπίστηκαν και εξοντώθηκαν ανώτερα στελέχη της Χαμάς. Μάλιστα, σε σπίτια τους βρέθηκε βαρύς οπλισμός και μεγάλος αριθμός ρουκετών.

Νεκροί δεκαπέντε Παλαιστίνιοι από βομβαρδισμούς στη κεντρική και νότια Γάζα

Δεκαπέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ μια γυναίκα και το παιδί της σκοτώθηκαν στην πόλη Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το WAFA.

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νυχτερινές επιχειρήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) στη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA).

«Ο διοικητής του νοσοκομείου της Τζενίν, ο Γουισάμ Μπακρ, δήλωσε στο WAFA ότι ο Ισάμ αλ Φαγέντ (46 ετών), άτομο με αναπηρία, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατοχής στην είσοδο του καταυλισμού» της Τζενίν, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε στο κεφάλι σε άλλη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό στα νότια της Βηθλεέμ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν επίθεση σε αυτοκινητοπομπή

«Για εσκεμμένη επίθεση σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε προσωπικό τους στη Γάζα», κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η επίθεση όπως σημειώνουν, είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και έναν τραυματία.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στις 18 Νοεμβρίου 2023, ένας συγγενής μέλους του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχασε τη ζωή του και ένας άλλος τραυματίστηκε σε επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που προσπαθούσε να απομακρύνει 137 άτομα - μέλη του παλαιστινιακού προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τις οικογένειές τους. Ήταν εγκλωβισμένοι για μια εβδομάδα στις εγκαταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την εσκεμμένη επίθεση».

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος απομάκρυνε τα πρόωρα βρέφη από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Πληρώματα ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου απομάκρυναν σήμερα 31 πρόωρα βρέφη από το νοσοκομεία Σίφα, αφού υπήρξε συντονισμός με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και το Γραφείο Συντονισμού για Ανθρωπιστικά Ζητήματα του ΟΗΕ, όπως ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος στη σελίδα της στο Facebook.

Τα βρέφη μεταφέρθηκαν στα νότια της Γάζας “για την προετοιμασία της μεταφοράς τους στο νοσοκομείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Ράφα”, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v