Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή Ενωση: Συμφωνία για την τροφοδοσία κρίσιμων πρώτων υλών

Με αυτόν τον νέο νόμο, αυξάνουμε την ικανότητα εξόρυξης, επεξεργασίας, διύλισης και ανακύκλωσης στην Ευρώπη, δήλωσε ο Επίτροπος, Τιερί Μπρετόν.

Ευρωπαϊκή Ενωση: Συμφωνία για την τροφοδοσία κρίσιμων πρώτων υλών

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωκοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για νόμο που θα ρυθμίζει τη βιώσιμη τροφοδοσία κρίσιμων πρώτων υλών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον κανονισμό για τις κρίσιμες πρώτες ύλες τον Μάρτιο για να διασφαλίσει την πρόσβαση της Ε.Ε. σε ασφαλή, βιώσιμη και οικονομική τροφοδοσία κρίσιμων πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την ψηφιακή βιομηχανία και τους τομείς της αεροδιαστημικής και της άμυνας, καθώς και για την πράσινη μετάβαση. 

Ο κανονισμός έπρεπε να εγκριθεί από τις χώρες της Ε.Ε. και τους ευρωβουλευτές πριν γίνει νόμος. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις τελικές λεπτομέρειες τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η Ισπανία η οποία ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Οι συμφωνηθέντες κανόνες θέτουν στόχους για την εξόρυξη του 10% των κρίσιμων πρώτων υλών που καταναλώνει η Ε.Ε. από χώρες εντός του μπλοκ.

Περιλαμβάνουν επίσης λίστα με 34 κρίσιμες πρώτες ύλες και 17 στρατηγικές πρώτες ύλες. 

Ο Επίτροπος Βιομηχανίας της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, δήλωσε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει αν δεν αναλάβει δράση να αντιμετωπίσει ελλείψεις και ανεπιθύμητες εξαρτήσεις. «Με αυτόν τον νέο νόμο, αυξάνουμε την ικανότητα εξόρυξης, επεξεργασίας, διύλισης και ανακύκλωσης στην Ευρώπη με τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια» τόνισε.

Η Ε.Ε. θα εργαστεί με τα κράτη μέλη για τον εντοπισμό στρατηγικής σημασίας έργων που θα ωφεληθούν από πιο σύντομες και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες αδειοδότησης και από πιο εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v