Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για διακοπή της ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Γάζα

Η έλλειψη καυσίμων θα οδηγήσει σε αναγκαστικό τερματισμό της ανθρωπιστικής επιχείρησης μέσα στις επόμενες 48 ώρες, προειδοποίησε διευθυντής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για διακοπή της ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Γάζα

Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η «ανθρωπιστική επιχείρηση στη Γάζα θα διακοπεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες καθώς δεν επιτρέπεται να μπουν καύσιμα στη Γάζα».

Ο Τόμας Γουάιτ,  διευθυντής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα (UNRWA), έγραψε στο Twitter ότι δύο από τους κύριους προμηθευτές νερού της υπηρεσίας σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους τη Δευτέρα επειδή ξέμειναν από καύσιμα.

Αυτό «θα στερήσει σε 200.000 ανθρώπους πόσιμο νερό», υπογράμμισε. 

Ο Γουάιτ σημείωσε ότι δεν έχουν μπει καύσιμα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. 

«Μια δύσκολη απόφαση. Καύσιμα για ένα νοσοκομείο ή καύσιμα για την παραγωγή πόσιμου νερού. Και τα δύο σώζουν ζωές. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ-Σίφα, έχει σταματήσει να λειτουργεί σαν νοσοκομείο λόγω έλλειψης καυσίμων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Κυριακή. 

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ισραήλ να μη χτυπά νοσοκομεία

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε για μια «τρομερή και επικίνδυνη» κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας, λέγοντας ότι περισσότεροι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων μωρών, πεθαίνουν «τραγικά».

Τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γάζας, το Αλ-Σίφα και το Αλ-Κουντς, έχουν κλείσει, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, ενώ Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές συνεχίζουν να πυροβολούν όποιον βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε αυτό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πάντως εξέφρασε την ανησυχία της σε συνομιλίες της με Ισραηλινούς αξιωματούχους για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να καταλάβει το νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ-Σίφα στη Γάζα, ενώ μέσα σε αυτό βρίσκονται ασθενείς και ιατρικό προσωπικό.

Η κυβέρνηση φοβάται ότι το νοσοκομείο, το οποίο σύμφωνα με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είναι κέντρο διοίκησης της Χαμάς, θα γίνει ο τόπος μιας φονικής μάχης με μεγάλο αριθμό αμάχων να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι χρειάζονται «παύσεις» για να καταστεί δυνατή η εκκένωση των νοσοκομειακών ασθενών που χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Αναθεωρήθηκε ο αριθμός των νεκρών της 7ης Οκτωβρίου

Εν τω μεταξύ, ενώ συνεχίζονται οι μάχες, τα τελευταία στοιχεία που έδωσε η παλαιστινιακή πλευρά μιλούν για περισσότερους από 11.100 Παλαιστίνιους νεκρούς από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ωστόσο πως ο αριθμός δεν έχει επικαιροποιηθεί από τότε που χάθηκε η επαφή με βασικά νοσοκομεία την Παρασκευή. Στο Ισραήλ, ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς ανέρχεται σε περισσότερους από 1.200, έχοντας αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

Συνεχείς διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων

Την Κυριακή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πως εννέα Αμερικανοί εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Σάλιβαν, μιλώντας στο ABC, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Τα σχόλια έρχονται την ώρα που η Χαμάς δήλωσε ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, λόγω του χειρισμού από το Ισραήλ του πολιορκημένου νοσοκομείου αλ-Σίφα στη Γάζα.

«Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχουν οι Ισραηλινοί, το Κατάρ και εμείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό, διότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα φέρουμε πίσω τους Αμερικανούς που έχουν κρατηθεί όμηροι, καθώς και όλους τους άλλους ομήρους», δήλωσε ο Σάλιβαν.

Τόνισε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «δεν πρόκειται να ησυχάσει» μέχρι να απελευθερωθεί κάθε όμηρος, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι κρατούνται από τη Χαμάς. «Γνωρίζουμε τον αριθμό των αγνοουμένων και αυτός είναι ο αριθμός που έχουν δώσει οι Ισραηλινοί. Αλλά δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς είναι ακόμη ζωντανοί», δήλωσε ο Σάλιβαν.

«Όσον αφορά τους Αμερικανούς, υπάρχουν εννέα αγνοούμενοι Αμερικανοί πολίτες καθώς και ένας αγνοούμενος νόμιμος μόνιμος αντιπρόσωπος, κάτοχος πράσινης κάρτας».

Πυραυλικές επιθέσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ - Επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία

Εν τω μεταξύ, οι πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ συνεχίζονται, με την τελευταία να προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς αμάχων την Κυριακή.

Ως «απάντηση», οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις γνωστοποίησαν πως τα μαχητικά τους αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον διαφόρων στόχων της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων μια στρατιωτική εγκατάσταση που στεγάζει αποθήκη όπλων και στρατιωτικές υποδομές.

Παράλληλα, στο τρίτο τέτοιο περιστατικό από την έναρξη του πολέμου, οι ΗΠΑ λένε ότι ο στρατός τους πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούνται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και ομάδες που συνδέονται με το Ιράν, «ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά του προσωπικού των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία».

Πηγή: Al Jazeera, Haaretz, Times of Israel, CNN, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v