Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Σάββατο ότι αντιτίθεται στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, μια δήλωση που δείχνει την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ της κυβέρνησής του και των ΗΠΑ σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η μεταπολεμική διακυβέρνηση του θύλακα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι όταν τελείωσαν οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η Γάζα πρέπει να ενωθεί με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη υπό τη διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής. Επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να ξανακαταλάβει τη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έλαβε διαφορετική στάση από τον στενότερο σύμμαχο της χώρας του, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον «έλεγχο ασφαλείας» στη Γάζα για «όσο χρειαστεί» και ότι «πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο εκεί», αντί της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Επιμένω σε αυτό», είπε. «Μπορεί να υπάρξει πίεση σε αυτό το θέμα. Δεν σκοπεύω να υποχωρήσω».
Ο Νετανιάχου απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση για τον τερματισμό των μαχών που πυροδότησε η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγινε την Παρασκευή ο πρώτος ηγέτης μιας μεγάλης δυτικής χώρας που ζήτησε κατάπαυση του πυρός και προέτρεψε το Ισραήλ να σταματήσει να σκοτώνει βρέφη και γυναίκες στη Γάζα.
«De facto — σήμερα, οι άμαχοι βομβαρδίζονται — de facto», είπε σε συνέντευξή του στο BBC. «Αυτά τα μωρά, αυτές οι κυρίες, αυτοί οι ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία νομιμότητα. Οπότε προτρέπουμε το Ισραήλ να σταματήσει».
Τα σχόλια του Μακρόν ακολούθησαν μια προειδοποίηση από τον Μπλίνκεν ότι «υπερβολικά πολλοί Παλαιστίνιοι» σκοτώθηκαν στις μάχες.
Η ισραηλινή επίθεση έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 4.500 παιδιά και περισσότερες από 3.000 γυναίκες, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Το Ισραήλ έχει επίσης περιορίσει αυστηρά τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων, νερού και τροφίμων στη Γάζα, τροφοδοτώντας αυτό που οι οργανώσεις βοήθειας έχουν περιγράψει ως ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακα.