Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

Ανακάμπτει η αμερικανική αγορά, με τον Nasdaq να ενισχύεται πάνω από 1,5%. Στο 4,58% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Απώλειες 1% για τον χρυσό. Κέρδη για το αργό.

Ανοδος στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις αποδόσεις των ομολόγων. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,7% στις 34.156 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,55% υψηλότερα στις 13.735 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,12% στις 4.396 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,8% την Πέμπτη, βάζοντας τέλος στο μεγαλύτερο ράλι από το 2021. Ο Nasdaq διολίσθησε 0,9, τερματίζοντας ένα σερί εννιά διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων, επίσης το μεγαλύτερο των τελευταίων δύο ετών. Ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,7%.

Οι μετοχές γύρισαν σε αρνητικό έδαφος μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι βέβαιη ότι έχει κάνει αρκετά στη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Σε εκδήλωση του ΔΝΤ, ο Πάουελ τόνισε ότι η Fed μπορεί να έχει ακόμα περισσότερη δουλειά να κάνει στη μάχη κατά των ψηλών τιμών.

«Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) δεσμεύεται να υιοθετήσει μια νομισματική πολιτική η οποία θα είναι αρκούντως περιοριστική για να φέρει τον πληθωρισμό κάτω στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε επιτύχει μια τέτοια στάση», υπογράμμισε.

O Πάουελ επισήμανε ότι ο πληθωρισμός είναι «αρκετά πάνω» από εκεί που θα ήθελε να τον δει η Fed.

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε ικανοποιημένοι από αυτήν την πρόοδο αλλά αναμένουμε ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού στο 2% έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει», τόνισε σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Αν καταστεί κατάλληλο να συσφίξουμε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν σημείωσε πτώση στις 60,4 μονάδες από 63,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.  Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση στις 63,7 μονάδες. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,2% στα 76,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 1,03% στα 1.949 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,068 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί 3 μονάδες βάσης, στο 4,58%. 

Boυτιά 13% πραγματοποιεί η μετοχή της Diageo, τη μεγαλύτερη από το 1997, μετά την αναπάντεχη προειδοποίηση για τα κέρδη. 

Άνοδο πάνω από 2% σημειώνουν οι μετοχές της Microsoft και της Intel. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v